Montesquieu Instituut maakt stappen naar de toekomst

maandag 26 augustus 2024, 13:00

Met de ondertekening van een convenant tussen Eerste en Tweede Kamer en het Montesquieu Instituut is een belangrijke stap gezet naar voortzetting van de activiteiten van het Montesquieu Instituut. In die zin kan worden gesproken van een doorstart, waarmee de toekomst van parlement.com en het biografisch archief is verzekerd.

Het afgelopen anderhalf jaar heeft het Montesquieu Instituut zijn activiteiten enigszins moeten beperken. Het ontbreken van de bereidheid om europa-nu te financieren leidde medio 2023 tot het beëindigen van die succesvolle website. De toekomst van parlement.com en het biografisch archief hing in 2023 lange tijd aan een zijden draadje. Dit jaar slaagde het Montesquieu Instituut er niettemin in website en data up-to-date te houden.

Er kwam steun vanuit de Tweede Kamer, die in oktober 2023 met zeer brede steun een motie-Sneller (D66)/Rahimi (VVD) aannam. Die sprak uit dat er structurele financiering voor parlement.com diende te komen. Via amendering kwam er bovendien een overbruggingsbudget en financiering om de site toekomstbestendig te maken.

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de financiering en over verantwoorde besteding van gelden. Zo komt er een raad van toezicht.

Er was al subsidiëring door het ministerie van BZK van enkele andere activiteiten van het MI, zoals het onderhoud van de website denederlandsegrondwet.nl en de uitgave van bundels. Dankzij gelden van BZK konden bovendien stappen worden gezet naar een nieuwe, toegankelijke technische omgeving voor biografieën en parlement.com. Die overgang moet in 2024 zijn definitieve beslag krijgen.

De financiële armslag betekent dat er weer een (kleine) Mi-staf komt, die deze activiteiten coördineert en uitvoert. Behalve het beheer van de websites parlement.com, de website van het montesquieu instituut en denederlandsegrondwet.nl gaat het om de maandelijkse publicatie van de digitale Hofvijver, het organiseren van debatten, de samenwerking met de Academie voor de Rechtsstaat en het uitbrengen van bundels en papers.

Momenteel wordt gewerkt aan het werven van een staf, waaronder een directeur. Einde 2024/begin 2025 moet er dan een goede basis zijn voor voort te gaan.

Het bestuur van het Montesquieu Instituut dankt iedereen die heeft meegeholpen dit resultaat te bereiken.

Aalt Willem Heringa, voorzitter bestuur MI

Liesbeth Weijs, secretaris