N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Symposium: Middenkabinet-Rutte II werkt beter dan gedacht
DEN HAAG (PDC) - De constructie van kabinet-Rutte II heeft een steviger basis dan gedacht, concludeerden de panelleden tijdens het symposium ‘Halverwege?’. Tijdens dit symposium, dat georganiseerd werd door het Montesquieu Instituut, werd de tussenbalans van Rutte II opgemaakt. Het kabinet heeft veel gerealiseerd en het lijkt de panelleden het beste als het kabinet de gehele periode vol maakt. De mate van oppositie in het huidige kabinet lijkt dan ook goed te passen in de Nederlandse politieke cultuur van de consensusdemocratie.
Eén van de leidende thema’s tijdens dit symposium bleek de interessante rol van het CDA als onderdeel van de constructieve vier. Van den Berg stelde dat het CDA nog altijd lijkt te twijfelen tussen volop oppositie en steun waar mogelijk. De rol van het CDA is eigenlijk altijd die van een bestuurderspartij geweest, stelde Van den Braak.
Heringa benadrukte dat wanneer je als partij niet deelneemt aan de regering, de partij ook niet per definitie de oppositie vormt. Dat het kabinet juist andere partijen nodig heeft om in de Eerste Kamer een meerderheid te behalen, biedt het CDA ook kansen. Vanwege de centrumkoers van Rutte II kan het rekenen op steun bij middenpartijen als het CDA en daarom kan het kabinet het beste getypeerd worden als een middenkabinet, betoogde Otjes.
Daarnaast werd de grote invloed van de oppositie in het huidige kabinet benadrukt. Het zoeken naar ad hoc meerderheden is iets wat de Nederlandse politieke cultuur typeert. Rutte II lijkt veel daadkracht te hebben, maar zonder draagvlak. De vraag is echter of een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer zou leiden tot effectievere beleidsvorming.
Van den Braak ziet problemen als de Eerste Kamer echt een hindermacht wordt. Bootsma concludeerde dat bij de Statenverkiezingen de strijd om een plaats in het centrum van de macht opnieuw zal losbarsten.