Welke belangrijke ontwikkelingen heeft de Eerste Kamer de afgelopen 25 jaar doorgemaakt? Die vraag beantwoordt Bert van den Braak, hoogleraar parlementaire geschiedenis aan Universiteit Maastricht, in zijn nieuwe boek over de Eerste Kamer.
N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Boekpresentatie | De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig
De afgelopen 25 jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij won aan politieke betekenis, zeker gezien kabinetten sinds 2010 niet langer op een meerderheid in de Senaat kunnen rekenen. Bert van den Braak analyseert in dit boek hoe de Senaat functioneerde. Hij probeert de vraag te beantwoorden of zij haar rol als bewaker van de wetgevingskwaliteit waarmaakt. Op welke gronden werden wetsvoorstellen tegengehouden, welke rol spelen toezeggingen en novelles en hoe politiek is het oordeel?
In zijn voorgaande boek was de conclusie van Van den Braak dat discussie over het voortbestaan zinloos was, omdat er toch geen grondwettelijke meerderheid was voor afschaffing. Hij ziet inmiddels wel noodzaak om iets te veranderen. Want de vraag dringt zich steeds meer op of het uit democratisch oogpunt nog te verdedigen is dat niet de rechtstreeks gekozen Tweede Kamer, maar de indirect gekozen Senaat het laatste woord heeft over wetsvoorstellen.
Tijdens de presentatie op 23 februari heeft Van den Braak het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. Hier voorafgaand gaven ook Joris Backer (Eerste Kamerlid D66) en Sofie Wolf (stafmedewerker bij de Eerste Kamer) een eerste reacie op de inhoud van het boek en de Eerste Kamer. Wilma Kieskamp (auteur, politiek verslaggever bij Trouw) modereerde de bijeenkomst.
Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.
Nuttig of overbodig?
Donderdag heeft hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Maasticht Bert van den Braak zijn nieuwste boek, ‘De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig’ gepresenteerd in de Eerste Kamer. Tijdens de boekpresentatie overhandigde Van den Braak het boek aan de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn.
De afgelopen 25 jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij won aan politieke betekenis, zeker gezien kabinetten sinds 2010 niet langer op een meerderheid in de senaat kunnen rekenen. In zijn voorgaande boek was de conclusie van Van den Braak dat discussie over het voortbestaan van de Eerste Kamer zinloos was, omdat er toch geen grondwettelijke meerderheid was voor afschaffing.
De boekpresentatie werd geopend door Wilma Kieskamp (auteur, politiek verslaggever bij Trouw), die ook de verdere presentatie modereerde. Na het welkomswoord van Kieskamp was het de beurt aan Van den Braak om te vertellen over zijn nieuwste boek. Volgens Van den Braak is de aandacht voor de Eerste Kamer groter dan ooit. Hij hoopt met het boek ‘nieuwe inzichten te geven in de Eerste Kamer’.
Na de woorden van Van den Braak over zijn boek was het aan Sofie Wolf (stafmedewerker bij de Eerste Kamer) en Joris Backer (Eerste Kamerlid D66). Wolf stelde dat de Eerste Kamer meer invloed zou kunnen uitoefenen op de Europese wetgeving dan dat zij nu doet. Tevens is Wolf een groot voorstander van de discussie blijven voeren over de rol van de Eerste Kamer. Joris Backer daarentegen stelt dat we ons meer zouden moeten focussen op het gedrag in plaats van grote staatsrechtelijke aanpassingen. Er is volgens Backer nog vaak een te hoog borrelpraatgehalte in de Eerste Kamer in plaats van een focus op goede wetgeving.
Tot slot vond de overdracht ceremonie van het boek plaats. Na het in ontvangst nemen van het werk volgde een korte toespraak van de voorzitter. Als het aan Backer ligt zou iedereen die voor het eerst plaats neemt op de groene bankjes het boek moeten ontvangen. Wolf had nog een prangende vraag voor Van den Braak: ‘Wanneer komt deel drie?’
Datum en tijd: donderdag 23 februari van 10.30 tot ca. 11.45 uur, inloop vanaf 10.00 uur*
Locatie: plenaire vergaderzaal Eerste Kamer, in het tijdelijke Eerste Kamergebouw (Kazernestraat 52, Den Haag)
U kunt het boek kopen via Uitgeverij Boom.
Dit evenement is onderdeel van Spreeek, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op spreeek.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.