Podcast 'Het spel en de macht' #2: Wat speelt zich allemaal af in gemeenteraden?

maandag 7 februari 2022, 13:00

In samenwerking met het Montesquieu Instituut lanceert het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) een nieuwe podcast over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Deze podcast, genaamd ‘het Spel en de Macht’, is een vervolg op de gelijknamige podcast die het CNPB eerder organiseerde rondom de Tweede Kamerverkiezingen. In vijf afleveringen zullen wetenschappers met expertise over de lokale politiek hun licht laten schijnen op belangrijke kwesties rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Daarnaast bevat elke aflevering een rubriek ‘in het veld’, waarin een kort gesprek met een praktijkdeskundige plaatsvindt.

Vandaag staat aflevering 2 online: Wat speelt zich allemaal af in gemeenteraden?

 
Het spel en de macht 2


Hoewel de functie van gemeenteraadslid slechts parttime is, wordt er veel van onze raadsleden gevraagd. Ze moeten stukken lezen, vergaderen, met kiezers praten, werkbezoeken brengen, en actief zijn op sociale media. Hoe combineren raadsleden al die verschillende taken in de beperkte tijd die ze hebben? En wat betekent dat voor het vermogen van de gemeenteraad om haar democratische rol uit te oefenen?

In deze aflevering spreken we hierover met Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur bij Maastricht University, die een uitgebreid rapport schreef over het functioneren van raadsleden. Daarnaast spreken we met Lianne van Kalken, wetenschappelijk docent staats- en bestuursrecht bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, over haar onderzoek naar zogenaamde ‘raadsbrede akkoorden’, waarbij alle partijen die in de gemeenteraad gekozen zijn betrokken worden.

De bijdrage uit het veld komt deze keer van Alyssa Voorwald, gemeenteraadslid voor de VVD in Leiden. We bespreken met haar hoe zij het werk als gemeenteraadslid ervaart, en hoe ze aankijkt tegen de controlerende functie van de Leidse gemeenteraad.

Meer informatie en achtergrond