Jongerendebat: De toekomst van de EU?

  • Europese vlag
    Bron: © PDC

    Op welke manier is de EU van waarde voor jongeren? Wat voor soort EU steunen de jongeren politieke afdelingen eigenlijk? Zij geven hun (toekomst)visie op de EU en gaan met elkaar en het publiek in debat.

  • ‘De Europese Unie is in crisis’ is een vaak gehoorde uitspraak deze dagen. Op 23 juni 2016 besloot het Verenigd Koninkrijk de EU te verlaten. Meer dan ooit lijkt de steun voor het Europese integratieproject onder druk te staan.

    Op welke manier is de EU nog van waarde voor jongeren? En welk (nieuw) pad moet de EU opgaan of welke grenzen moet zij trekken? Hoe kijken de jongerenorganisaties van de politieke partijen naar het probleem van het draagvlak? Wat voor soort EU steunen zij eigenlijk? Moeten we pas op de plaats maken, hebben jongeren de toekomst in de EU?

    De jongeren politieke afdelingen gaven hun (toekomst)visie op de EU. Vervolgens gingen zij met elkaar en de zaal in debat.

    Datum: woensdag 30 november 2016 van 17.00 tot circa 19.15

    Locatie: Parlementszaal van ProDemos, Hofweg 1H te Den Haag

    Aanwezige partijen: PerspectieF, JOVD, Jonge Socialisten, Jonge Democraten, SGP-jongeren, ROOD, Forum voor Democratie en DWARS.

    ‘De Europese Unie is in crisis’ is een vaak gehoorde uitspraak deze dagen. Op 23 juni 2016 besloot het Verenigd Koninkrijk de EU te verlaten. Meer dan ooit lijkt de steun voor het Europese integratieproject onder druk te staan. Tegelijkertijd biedt het Europa de mogelijkheid een noodzakelijk debat te voeren over wat voor EU de burgers eigenlijk willen. Is het Verenigd Koninkrijk uniek?

    Opmerkelijk is dat rond Brexit een kloof werd waargenomen tussen ouderen en jongeren; de laatste groep bleek in meerderheid voor Remain te stemmen. Aan de andere kant lijkt in Polen en Hongarije de steun voor de EU juist met name onder de jongeren af te nemen. In de aanloop naar de Nederlandse parlementsverkiezingen: hoe zit het eigenlijk met de jongeren in Nederland en hun visie op de EU?

    'Europa verkeerd in crisis' is een uitspraak die men veelvuldig hoort. De vluchtelingenproblematiek, eurocrisis, brexit en toenemende terroristische dreiging zorgen ervoor dat Europese samenwerking meer dan ooit onder druk staat. Zit er toekomst in de Europese Unie en hoe ziet deze toekomst er dan uit? Over deze vragen gingen vertegenwoordigers van acht politieke jongerenorganisaties, onder leiding van Jan Rood, in discussie.

    Het debat werd georganiseerd door Instituut Clingendael, het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) en het Montesquieu Instituut.

     
    Logos