Etje Verhagen wint schrijfwedstrijd 'Pimp de troonrede'

vrijdag 18 september 2015, 14:16

DEN HAAG (PDC) - De schrijfwedstrijd ‘Pimp de troonrede’ is maandagavond 14 september gewonnen door de Zwolse Etje Verhagen. Tijdens het Politiek Café, georganiseerd door het Montesquieu Instituut, NieuwspoortProDemos en het Filmhuis Den Haag, presenteerde zij een alternatieve troonrede over het opzetten van een netwerk van geestelijk verzorgers ter vervanging van vroegere religieuze structuren. Verhagen won met de publicatie van haar troonrede in NRC Next (verschenen op woensdag 16 september) en een viprondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Jurycommentaar

De jury, onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, prees winnares Etje Verhagen om de prachtige, gedragen toon waarmee ze haar troonrede voorlas. Weisglas: “Ongeacht of de jury het inhoudelijk met uw voorstel eens is, stemt de inhoud van uw troonrede tot nadenken en verwoordt u in 350 woorden duidelijk uw maatschappijvisie.” Met uitdrukkingen zoals ‘wij leven in een enerverende tijd’ en ‘op het wereldtoneel’ had Verhagen volgens jurylid Else van Nieuwkerk, directeur van de Stichting Nederlands Debat Instituut, de juiste statige taal gekozen. Jurylid Erica Meijers, van het wetenschappelijk bureau De Helling van GroenLinks, drukte Verhagen op het hart bij dit plan wel de scheiding van kerk en staat in het oog te houden. 

2.

Publiekswinnaar

Tijdens de alternatieve Prinsjesdagavond mocht het publiek ook stemmen op hún favoriet. De publiekswinnaars werden de Leidse gymnasiasten Misha Dol, Bram Cuijpers en Dave van der Kwaak met hun troonrede over belastingen voor werkgevers op te hoge bonussen. Ook zij mogen hun plan presenteren in de Tweede Kamer.

3.

Veel troonredes over vluchtelingen

ProDemos ontving 109 troonredes uit heel het land. Veelvoorkomende onderwerpen zijn oplossingen voor de vluchtelingenstroom, duurzaamheid en ideeën voor het onderwijs en de zorg.

Bron: ProDemos