N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Op de grens van privacy en veiligheid
DEN HAAG (PDC) - Op het PiP congres van maandag 24 februari heeft Casper van Vliet (redacteur PDC) namens het Montesquieu Instituut een workshop gegeven over besluitvorming op Europees niveau, met daarbij specifiek de privacyregelgeving in het achterhoofd. PiP is een jaarlijks congres voor politicologiestudenten van Nederland. Het congres vond plaats in het CREA van de Universiteit van Amsterdam.
Het thema van het congres was dit jaar 'Privacy en veiligheid'. Van Vliet ging in op de vage grens tussen het respecteren van iemands privacy en het garanderen van de nationale veiligheid. Ook stipte hij aan de hand van de websites Europa-nu en de Europese monitor de moeilijkheden aan die aanwezig zijn bij het volgen van de Europese besluitvorming. De formele en informele besluitvorming zijn processen die elk andere stappen doorlopen. In de praktijk smelt het formele en informele wetgevingsproces samen. Er wordt langer achter de schermen onderhandeld, vaak nog voor de Commissie een formeel voorstel indient. Vaak worden bepaalde zaken vanwege onderhandelsruimte van de beleidsmakers afgeschermd voor de pers. Hierdoor levert het volgen van een wetsvoorstel minder informatie op. Het informele is dan nodig om het formele te kunnen volgen.
De workshop van het MI was onderdeel van een middagprogramma waarin ook Thomas van der Valk, beleidsassistent voor D66-europarlementariër Sophie in 't Veld, aan het woord kwam. Vanuit de zaal kwam een vraag over de probleemkwestie die Van Vliet opriep: is het beter om Europese besluitvorming openbaarder te maken dan dat deze nu is? Van der Valk pleitte voor transparantie, maar vroeg zich wel af waar er nog winst behaald zou kunnen worden. Uit angst voor terugkoppeling van eerder gedane uitspraken zouden politici de ruimte om te onderhandelen zo groot mogelijk willen houden.