N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
The Spirit of '45: Film en debat
‘Er is een parallel te leggen tussen de situatie in het Verenigd Koninkrijk onder Thatcher en Nederland nu’, aldus SP-raadslid Bart van Kent. Hij betoogde dat tijdens een debat, onder leiding van Frits Bloemberg, in het Filmhuis Den Haag, die na de documentaire ‘The Spirit of ’45’ werd gehouden. Volgens Van Kent is de afbraak van de verzorgingsstaat onder Thatcher nu ook terug te zien in Nederland. Frans Bromet, filmmaker, sloot zich hierbij aan met een aantal concrete voorbeelden uit het maatschappelijk werk in Rotterdam.
Het VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en journalist en politicoloog Menno Hurenkamp namen ook deel aan het debat op 10 december 2013, dat onder leiding stond van Frits Bloemberg.
v.l.n.r.: Bart van Kent, Frans Bromet, Arno Rutte en Menno Hurenkamp. Het debat stond onder leiding van Frits Bloemberg.
|
Documentaire over de Britse, naoorlogse politiek en de totstandkoming en ontmanteling van de verzorgingsstaat.
Regisseur Ken Loach brengt ruim een halve eeuw sociale geschiedenis in beeld, met sterke archiefbeelden en verhelderende getuigenissen van gewone mensen. Deze documentaire is een beeldende vorm van 'oral history'. Het wordt glashelder hoe noodzakelijk de maatregelen waren van de Labour-regering die na de Tweede Wereldoorlog aan de macht kwam. De endemische armoede in Engeland van de jaren '30 werd dankzij de nieuwe mentaliteit na 1945 in een recordtempo bestreden. Het land leek revolutionair en voorgoed te veranderen met de steeds verder gaande uitbouw van de sociale welvaartsstaat.
Na een glorieus uurtje over de opkomst (en ondergang) van Labour gaat The spirit of '45 over in voorspelbare kritiek over de ontmanteling van de moderne verworvenheden door de Conservatieven onder Margaret Thatcher. Toen zij in 2013 overleed, kwam Loach' haat tegen de dolgedraaide vrije markteconomie weer boven: hij stelde voor om haar staatsbegrafenis te privatiseren en te gunnen aan de laagste inschrijver: dat zou een mooie herinnering zijn aan haar beleid.
De teloorgang van de mijnindustrie tijdens haar bewind is niettemin een net iets ingewikkelder verhaal dan de simplistische krantenkop “neo-liberaal kreng pakt arbeiders hun werk af” doet vermoeden. Critici noemden de docu een vakkundige compilatie van sentimentele clichés en nostalgische overtuigingen. Maar Loach is in dit historische pamflet wel trouw gebleven aan de socialistische en sociaal-realistische idealen die al zijn speelfilms hebben gekleurd en bezield.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via evenementen@montesquieu-instituut.nl