N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Twaalfde Europalezing: Europa veel te veel in zichzelf gekeerd
DEN HAAG (PDC) - Europa moet wakker worden geschud. De Europese Unie heeft een enorme potentie maar is niet in staat dat waar te maken vanwege te veel interne problemen, zoals de eurocrisis, de integratie en het daarmee gepaard gaande 'eurosceptisme'. Daardoor is de Unie te veel in zich zelf gekeerd en vervreemdt zich van de andere continenten.
Dat betoogden oud-president van Zuid-Afrika Frederik de Klerk en professor Karel van Wolferen tijdens de 12e Europalezing in de tot de nok toe gevulde Kloosterkerk in Den Haag. De Klerk stelde - na een historische schets over de belangen van Europese landen in (Zuid-)Afrika - dat Europa en Afrika niet zonder elkaar kunnen en elkaar ook nodig hebben. Europa is weliswaar de grootste investeerder in Afrika en de Europese export is in Afrika het grootst. Maar Afrika heeft vaak het idee dat Europa Afrika als een perifeer gebied ziet, terwijl Afrika juist het continent van de toekomst is. Ronduit jammer noemde De Klerk daarom het stilliggen van de handels-onderhandelingen tussen Europa en Afrikaanse landen.
Van Wolferen, expert op het gebied van de internationale politiek en economie, veegde - zonder het goede dat tot stand is gebracht te negeren - de vloer aan met Europa. De crisis van 2008 toonde volgens hem op dramatische wijze de zwakke kanten van de Europese Unie aan. De euro werd destijds roekeloos en ondoordacht ingevoerd. De Duitse banken verhaalden hun eigen wanbeleggingen op de Grieken via de regering in Berlijn. Het strenge regeringsbeleid noemde hij 'middeleeuws aderlaten'. Het helpt überhaupt niet en de zwakke partijen gaan er aan dood. Tenslotte hekelde hij ook nog het veto-recht, waardoor Europese besluitvorming vaak verlamd wordt.
De Europalezing is een regelmatige terugkerende traditie over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief. De lezing wordt onder auspiciën van de Stichting Europalezing georganiseerd door het Montesquieu Instituut met medewerking van de Gemeente Den Haag .