N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Europalezing 2013
Op 25 oktober 2013 sprak Frederik Willem de Klerk, oud-president van Zuid-Afrika (1989-1994), de 12e Europalezing uit.
Het centrale thema voor de Europalezing was 'Europa in de Wereld'. Hoe kijken andere werelddelen naar Europa, en in het bijzonder naar de Europese Unie? Wat is de positie van de Europese Unie ten opzichte van andere grote handelsblokken in de wereld?
Zijn er verschuivingen zichtbaar in de verschillende economische machten in de wereld en welke politieke ontwikkelingen tussen de verschillende wereldmachten zijn voor de Europese Unie van belang?
De Europese Unie speelt een politieke rol op het wereldtoneel. Hoe kijken andere landen hier tegen aan? Wat is het belang van de Europese Unie voor landen buiten de EU, zoals India, Brazilië, China en Zuid-Afrika? Hoe zal de Europese Unie er in de toekomst uitzien? En wat kan de EU leren van andere landen?
De Europalezing is een regelmatige terugkerende lezing over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief en wordt gehouden in Den Haag.
Er is veel discussie over het concept 'Europa'. De Europese Unie is immers meer dan een financieel-economische samenwerking. De Europalezing wil een impuls geven aan het publieke debat over Europa en een breed en geinteresseerd publiek betrekken bij huidige en toekomstige ontwikkelingen van de Europese Unie.
In 1993 sprak Jacques Altalli de eerste Europalezing uit. Sindsdien hebben vele inspirerende sprekers deze traditie voortgezet. Voorgaande sprekers waren bijvoorbeeld de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord Peter Carrington, aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal Richard Goldstone, voormalig Ierse president Mary Robinson, voormalig NAVO-secretaris Javier Solana en de vaste voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.
De Europalezing is in 1992 ontstaan uit een initatief van de Hogeschool van Utrecht en wordt in 2013 voor de derde keer in Den Haag georganiseerd. Vanaf 2013 wordt met (financiële) ondersteuning van de Gemeente Den Haag en het Montesquieu Instituut de Europalezing mogelijk gemaakt. De stichting Europalezing draagt zorg voor de uitvoering.
Europa moet wakker worden geschud. De Europese Unie heeft een enorme potentie maar is niet in staat dat waar te maken vanwege te veel interne problemen, zoals de eurocrisis, de integratie en het daarmee gepaard gaande 'eurosceptisme'. Daardoor is de Unie te veel in zich zelf gekeerd en vervreemdt van de andere continenten.