Minister Plasterk neemt geen initiatief tot herziening Wob

woensdag 28 augustus 2013, 11:04

DEN HAAG (PDC) - Minister Plasterk zal niet zelf met een wetsvoorstel komen voor herziening van de Wet openbaarheid van bestuur. Dat antwoordt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in reactie op een vraag van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken.

De minister wacht de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks af en zal vervolgens daarover een beslissing nemen. Tijdens de opening van de Zomerconferentie, die per slot van rekening over transparantie gaat, wilde Plasterk dan ook niet teveel ingaan op de herziening van de Wet openbaarheid van bestuur. Ook hier verklaarde hij dat de bal wat hem betreft bij GroenLinks ligt.

In de brief die Plasterk naar de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft gestuurd, merkte hij wel op dat recentelijk de Europese Richtlijn 2003/98/EG over hergebruik van overheidsinformatie is herzien. In deze richtlijn stonden minimumvereisten voor hergebruik van overheidsinformatie waaraan lidstaten dienden te voldoen. 

De EU gaat deze vereisten aanscherpen, onder meer vanwege technologische vooruitgang die in het afgelopen decennium is geboekt en de sociale en economische kansen die dit met zich meebrengt. 

Dit houdt onder meer in dat alle door de overheid gepubliceerde documenten moeten kunnen worden hergebruikt en dat de gegevens daarom bijvoorbeeld in gebruikelijke, door apparaten ondersteunde formaten moeten worden aangeleverd. Deze Europese verscherping maakt het daardoor noodzakelijk dat de bepalingen over hergebruik in de Wob wel moeten worden aangepast. Hiervoor heeft de minister reeds een apart wetgevingstraject gestart.  

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties