Is de kredietcrisis een democratische crisis?

In tijden van economische nood is er geen tijd om op democratische processen te wachten. Holt de politiek achter de markten aan? Is de invloed van financiële markten een gevaar voor de democratie? Europa is op zoek naar een oplossing voor de crisis. Hoe belangrijker Europa wordt, des te belangrijker wordt ook de democratische besluitvorming in Europa. Welke keuzes zijn er?

Het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos organiseerden hierover een debat dat plaats vond op 13 april in de Centrale Bibliotheek te Den Haag. Deelnemers waren Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Kathalijne Buitenweg, voormalig Europarlementariër voor GroenLinks en Roel Janssen, financieel-economisch journalist en schrijver van o.a. De Euro, Twintig jaar na het Verdrag van Maastricht. Het inleidende gastcollege werd verzorgd door Ludolf van Hasselt, werkzaam bij de Europese Commissie in Brussel.

Banken hebben overbodige risico’s genomen, burgers hebben te veel geleend en overheden hebben geen toezicht gehouden met als gevolg de huidige economische crisis. Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de Europese Unie? Roel Janssen concludeert dat de crisis een ‘disciplinerende en heilzame werking’ heeft gehad. De financiële markten hebben geen ‘knoppen om aan te draaien’ maar de crisis dwingt nu wel tot maatregelen en verdere politieke integratie. Kathalijne Buitenweg vindt zijn visie veel te positief. Volgens haar zijn er geen substantiële veranderingen en hebben economische belangen nog steeds voorrang.

Voorafgaand aan het debat hebben de beide debatleiders, Kars Veling (directeur ProDemos) en Roos Wouters (politicoloog en publicist), een column geschreven ter inleiding op het debat.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
24:24