11 oktober oratie Ronald Kroeze: "De waarde van parlementaire geschiedenis" en lancering podcast

woensdag 9 oktober 2024, 17:39

DEN HAAG (PDC) - Hoogleraar parlementaire geschiedenis en directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) van de Radboud Universiteit, prof. dr. Ronald Kroeze, spreekt op vrijdag 11 oktober zijn oratie uit over de waarde van parlementaire geschiedenis en de herontdekking van de parlementaire enquête. Op dezelfde dag lanceert hij een podcastaflevering over de thema's uit zijn oratie.

Parlementaire enquêtes volgen elkaar in hoog tempo op. Denk bijvoorbeeld aan de enquêtes naar de gaswinning in Groningen, naar het fraudebeleid, of eerder naar de Bouwfraude. Kroeze wijst erop dat ze gaan over misstanden en overheidsfalen, en hij noemt ze ‘schandaalenquêtes’.

Regelmatig wordt in beschouwingen benadrukt dat dergelijke enquêtes wijzen op achteruitgang en verval van de parlementaire democratie. Kroeze betoogt echter, en daarin ligt de waarde van parlementaire geschiedenis, dat enquêtes vooral duiden op verandering: van opvattingen over overheidsbeleid, democratische controle en goed bestuur.

Hij laat dit zien door terug te gaan naar de eerste in deze nieuwe reeks schandaalenquêtes: die naar het dramatische faillissement van scheepsbouwconcern Rijn-Schelde-Verolme (RSV) in 1983/84.

Podcast

Het CPG heeft een podcast opgenomen waarin Ronald Kroeze samen met CPG-onderzoeker Fons Meijer nader ingaat op de thematiek uit zijn oratie. De podcast is vanaf 11 oktober te beluisteren. Houd de berichten van het CPG in de gaten op Facebook, LinkedIn en X

Details oratie

  • Datum: vrijdag 11 oktober 2024
  • Tijd: 15.45
  • Locatie: Aula Radboud Universiteit

Via deze link kunt u zich aanmelden en/of de livestream volgen.

Bron: nieuwsbericht Radboud Universiteit