Minister ziet weinig in VVD-voorstel kiesdrempel

vrijdag 11 oktober 2024, 8:38

DEN HAAG (PDC) - Minister Judith Uitermark van BZK ziet weinig in het VVD-voorstel om een kiesdrempel van twee procent in te voeren. VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens stelde dit bij de behandeling van de begroting voor Binnenlandse Zaken voor. De drempelverhoging moet versplintering (te veel fracties) in de Tweede Kamer tegengaan.

De minister wijst naar de aanstaande voorstellen van het kabinet voor verandering van het kiesstelsel. Daarbij kan het idee worden besproken, maar zij wees er tevens op dat een kiesdrempel toegang tot het parlement voor nieuwe partijen moeilijker maakt.

De verhoging naar twee procent zou bij de afgelopen verkiezingen hebben betekend dat JA21 en Volt geen zetel hadden behaald. Momenteel zijn er 15 fracties. Het aantal fracties was met name in de periode 2012-2023 vaak groot, maar dat kwam deels door afsplitsingen. In 2023 waren er uiteindelijk 20 fracties.

De Staatscommissie parlementair stelsel wees eerder een hogere kiesdrempel af. De laatste keer dat een poging werd gedaan de drempel te verhogen, was in 1976. De Tweede Kamer verwierp toen echter een initiatiefwetsvoorstel van de KVP, waarin de drempel op drie keer de kiesdeler werd bepaald.

Bron: behandeling begroting BiZa