N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview Léonie de Jonge over Democratie onder druk
DEN HAAG (PDC) - In het kader van deze serie sprak Léonie de Jonge onlangs met Koen Haegens (De Groene) over de opmars van uiterst rechtse partijen en bewegingen in Europa, de gevaren van democratische erosie, en mogelijke reacties daarop.
Léonie meldt daarover: Een centrale boodschap die tijdens ons gesprek naar voren kwam, is dat democratie niet vanzelfsprekend is: zij moet actief ouderhouden worden. Daarnaast spraken we over de grenzen van de democratie, en de vraag hoeveel tolerantie media en gevestigde politieke partijen moeten tonen voor de vaak al te intolerante opvattingen van uiterst rechts. Dit onderwerp, met name de discussie over een cordon sanitaire en de omgang met uiterst rechts, roept altijd veel reacties op – zowel positieve als negatieve.
Inmiddels ben ik heel wat gewend: van scheldpartijen tot intimidatie en (doods)bedreigingen aan mijn adres heb ik alles al voorbij zien komen. Toch schrok ik weer een beetje van de enorme hoeveelheid bagger die zowel de journalist als ikzelf over ons heen kregen na publicatie.
Deze vijandige en vaak expliciet vrouwonvriendelijke reacties, met name via sociale media, getuigen van een verontrustende overvloed aan online vitriool, wat verre van gezond is in een democratische samenleving. Hierdoor komt de vrije wetenschapsbeoefening in het gedrang.
Deze week besteedde demissionair Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, opnieuw aandacht aan dit fenomeen, naar aanleiding van de publicatie van een onderzoeksrapport door professor Janneke Gerards, dat op 19 maart werd gepresenteerd door de VN-organisatie UNESCO. Het is ontzettend belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed, maar betreurenswaardig dat dit nodig is.