Veel aandacht voor 'slechte' wetgeving

woensdag 9 februari 2022, 11:27

DEN HAAG (PDC) - In de politiek is er deze week veel aandacht voor de kwaliteit van wetgeving. Er is een internetconsultatie geopend die onderzoek doet naar de negatieve effecten van wetten en regels op mensen. Ook is er in de Eerste Kamer een motie ingediend die oproept tot onderzoek naar wetgeving.

De internetconsultatie is onderdeel van een onderzoek dat het kabinet uitvoert op verzoek van de Tweede Kamer. De Kamer stemde in januari 2021 bijna unaniem in met een motie van Lilianne Ploumen en Rob Jetten die opriep tot een inventarisatie hiervan. Via de internetconsultatie kunnen mensen wetten, regels of situaties doorgeven waardoor ze buitensporig in de knel komen.

In de Eerste Kamer is een motie ingediend die de regering verzoekt een taskforce in te stellen om wetgeving sinds de eeuwwissel te toetsen. De motie is ingediend door Martin van Rooijen (50PLUS) en Henk Otten (fractie-Otten) tijdens een debat over de Europese Unie en de rechtsstaat. De indieners stellen dat rechters te vaak wetgeving anders interpreteren dan bedoeld door de wetgever.

Bron: Overheid.nl, Eerste Kamer