N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Bundel 17: 'Zo kan het wél'. Regioprovincies slimmer bestuurd: de casus Fryslân en Zeeland
De provincies Fryslân en Zeeland hebben veel met elkaar gemeen. Beide gebieden zijn gevormd door de strijd tegen het water en hun waterrijke karakter maakt ze tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en te recreëren. Beide gebieden kennen een sterke eigen identiteit. Friezen en Zeeuwen zijn trots op hun provincie en op de steden, dorpen en eilanden waar ze vandaan komen, zelfs als deze niet meer op de landkaart als zodanig te onderscheiden zijn.
Fryslân en Zeeland zijn geografisch gezien uithoeken van ons land en liggen daarmee ver verwijderd van het politieke centrum in Den Haag en van de belangrijkste economische hotspots in de Randstad. Die afstand zorgt ervoor dat beide provincies, gerekend vanuit het centrum van Nederland, een perifere positie innemen, zowel geografisch als economisch. De afgelopen jaren zien we dat deze afstand tussen centrum en periferie tot steeds grotere politieke en maatschappelijke discussies leidt.
De provincies lijken ook bestuurlijk op elkaar. Veel van de taken die we in Nederland regionaal hebben georganiseerd krijgen op de schaal van de provincie uitvoering. In deze bundel wordt er met een bestuurskundige bril gekeken naar uitdagingen en de kansen waarvoor Fryslân en Zeeland zich gesteld zien in het licht van de discussie over de relatie tussen centrum en periferie.
Titel |
Bundel 17: 'Zo kan het wél. Regioprovincies slimmer bestuurd: de casus Fryslân en Zeeland' |
---|---|
Auteurs |
Caspar van den Berg en Herman Lelieveldt |
Datum |
Maart 2021 |
Inhoudsopgave van deze pagina:
Inleiding
Gelijksoortige provincies met gelijksoortige uitdagingen
Hoofdstuk 1
Hoe centrum en periferie steeds verder uiteenlopen
Hoofdstuk 2
Perifere regio’s: uit en weer in het vizier
Hoofdstuk 3
Wenkend perspectief
Hoofdstuk 4
Van one-size-fits-all naar bestuurlijk maatwerk
Conclusie
Wat nu nodig is
Nawoord
Fryslân en Zeeland staan open voor het experiment
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs@montesquieu-instituut.nl). Het Montesquieu Instituut publiceert met regelmaat bundels romdom een bepaald thema. Een overzicht van alle verschenen bundels is te vinden op de pagina Montesquieu Reeks.