N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Hofvijver januari 2021: ‘In de schaduw van het Capitool’
DEN HAAG (PDC) - Een bestorming van het Binnenhof, gelijk aan die van het Capitool begin deze maand, is niet erg waarschijnlijk. Tot die conclusie komen wetenschappers, adviseurs en politieke commentatoren in het vandaag verschenen nummer van de Hofvijver, de maandelijkse uitgave van het Montesquieu Instituut. Ze wijzen onder andere op de verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten en het (relatief) grotere vertrouwen in de overheid. Toch is ook hier waakzaamheid geboden: ‘Nederland is niet ongevoelig voor extreme uitingen.’
Val kabinet-Rutte III
In het zicht van de eindstreep kwam kabinet-Rutte III alsnog ten val. In de januari-editie van de Hofvijver worden verschillende kanten van deze politieke crisis belicht. Rein Jan Hoekstra, voormalig lid van de Raad van State, haalt uit naar het kabinet en het parlement: ‘De kabinetsval is verwerpelijk en in het licht van de democratische spelregels een onjuiste methode,’ stelt hij.
Bovendien gaat de Hofvijver in op de historische context van de kabinetsval, de staatsrechtelijke kant van het demissionair-zijn, de inhoudelijke kabinetsreactie op het rapport Ongekend onrecht en op de zogenoemde 'Rutte-doctrine'.
En verder..
Verder stelt Jan-Peter Loof in deze Hofvijver over de avondklok vast dat de mensenrechtelijke proportionaliteitstoets in relatie tot deze maatregel moeilijk vast te stellen is. Over een ander aspect van de coronacrisis, de vaccinatie, stelt Bert van den Braak dat indirecte vaccinatiedwang niet bepaald nieuw zou zijn.
De vaste verkiezingsrubriek 'Op weg naar 17 maart' wordt deze maand ook weer voortgezet met een analyse van de stikstofproblematiek door Raoul Beunen en een uiteenzetting van Megan van Melle over de coronamaatregelen rondom de verkiezingen.