Bundel 10: 'Te zorgen dat de wetten behoorlijk worden uitgevoerd'

bundel 10

Moet de commissaris van de Koning verkozen worden of moet dit toch via benoeming gaan? Het debat over decentraal bestuur in Nederland gaat vaak over gemeenten en gemeentelijke democratie en nauwelijks over de provincie.

In december 2018 werd de deconstitionalisering van de kroonbenoeming officieel. In aanloop naar dit besluit om de benoeming van de commissaris van de Koning door de 'kroon' uit de Grondwet te halen gaat Joop van den Berg in op het ambt én de mogelijke toekomstige benoemingswijze van deze functionaris.

In het essay 'Te zorgen dat de wetten behoorlijk worden uitgevoerd', de tiende uitgave in de Montesquieu reeks, schenkt Van den Berg aandacht aan de historische ontwikkeling en het eigen karakter van het ambt van commissaris van de Koning. Van daaruit formuleert hij een voorstel voor de wijze van aanstelling, waarbij hij tot de conclusie komt dat aanstelling bij Koninklijk Besluit - dus niet gekozen - het meest voor de hand ligt.

 

Titel

Bundel 10: 'Te zorgen dat de wetten behoorlijk worden uitgevoerd'

Auteur

Joop van den Berg

Datum

April 2018

 
Download PDF

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Inhoudsopgave

Woord vooraf

  • 1. 
    Een gelijkgeschakeld ambt
  • 2. 
    Deconstitutionalisering en juridisering in de huidige Grondwet
  • 3. 
    Commissaris: geschiedenis van een begrip
  • 4. 
    Commissaris en Koning: een ‘special relationship’?
  • 5. 
    Het constitutionele profiel van de Commissaris
  • 6. 
    De wijze van benoeming van de Commissaris

2.

Digitale versie

Download PDF

Meer informatie

Het Montesquieu Instituut publiceert met regelmaat bundels romdom een bepaald thema. Een overzicht van alle verschenen bundels is te vinden op de pagina Montesquieu Reeks.