N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Regels en rituelen vooral ten dienste van zakelijke Tweede Kamer
DEN HAAG (PDC) - De regels en rituelen in de Tweede Kamer, deels vastgelegd in het reglement van orde en deels als gewoonterecht, weerspiegelen het karakter van ons parlement. Dat stelt de Nijmeegse parlementair historica Carla Hoetink, die gisteren in Nijmegen promoveerde op haar proefschrift 'Macht der gewoonte. Regels en rituelen in de Tweede Kamer na 1945'.
Dat karakter van de Kamer is nogal zakelijk en allereerst gericht op de uitvoerende macht. Hoewel de Tweede Kamer soms een arena is, waarin het er stevig aan toe kan gaan, staat het bereiken van resultaten vaker centraal. De clausule: 'afwijken mag als niemand bezwaar maakt', zorgt voor de nodige soepelheid. Het aspect 'vertegenwoordiging' krijgt in de Nederlandse parlementaire cultuur veel minder aandacht. De Tweede Kamer is ook qua behuizing en presentatie aan de buitenwereld, vergeleken met andere parlementen, tamelijk bescheiden.
In het boek wordt een gedegen historisch overzicht gegeven van de ontwikkeling van de parlementaire regels en cultuur, met aandacht voor onder meer de rol van de Voorzitter, het commissiestelsel, ordekwesties, de stemcultuur en de verhouding tussen Kamer en regering. Eén hoofdstuk is gewijd aan het Kamergebouw.
De handelseditie van het proefschrift verschijnt in september.
bron: RU Nijmegen, uitgeverij Van Tilt