N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
“Er is geen compromismachine, het is echt zoeken”
DEN HAAG (PDC) - De Oude Zaal van de Tweede Kamer was een uiterst gepaste locatie voor de presentatie van het boekwerk ‘Zeventig jaar zoeken naar het compromis’, waarbij de Nederlandse parlementaire geschiedenis van 1946-2016 wordt behandeld. Het boek is het vervolg op 'De eerste 150 jaar. Parlementaire geschiedenis van Nederland 1796-1946'. Op 5 december opende Nynke de Zoeten als moderator de presentatie van het boek van de auteurs Bert van den Braak en Joop van den Berg.
Mai Spijkers, directeur uitgever Prometheus, gaf een korte introductiespeech om zijn trots en tevredenheid over het boek uit te spreken. Na deze speech ondervroeg de moderator Joop onder andere naar nieuwe inzichten tijdens het schrijven, of er niet teveel compromis plaatsvindt en of er daadwerkelijk 70 jaar compromis is geweest. Joop benadrukte hierbij dat het politiek proces geen compromismachine is, het is echt zoeken naar het compromis.
De Tweede Kamerleden Nevis Özütok (GL) en Sven Koopmans (VVD) gaven hun reactie op de slotbeschouwing van het boek. Özütok benadrukte dat het zoeken naar het compromis nooit voltooid is. Ze verwees hierbij ook naar de individualisering, dekolonisatie en emancipatie. Dat zijn debatten die nog niet af zijn. Koopmans stelde de vraag of het klagen en morren over politiek niet juist een teken van participatie is. Daarmee is de moeizame zoektocht naar het compromis teken van een gezonde democratie.
Bert van den Braak noemde het in zijn aanbiedingsspeech een grote eer dat hij voor dit boek de taak van de auteur van het vorige deel (Jan Vis) overnam. Bert stelde dat politieke strijd nuttig en wenselijk is, politieke partijen hoeven zich niet te schamen voor een compromis. Hoewel het boek een veelheid aan informatie behandeld, draagt het handzame karakter bij aan het doel van het Montesquieu Instituut om informatie toegankelijk te maken voor geïnteresseerden.
Hierop werd het boek overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Toen ze hoorde dat ze het boek op 5 december in ontvangst mocht nemen, werd ze herinnerd aan de uitspraak van Hans Wiegel: “Sinterklaas bestaat en hij zit daar.” Het “met grote liefde geschreven” boek zal voor haar een waardevolle toevoeging zijn om haar democratische waarden uit te dragen.