Film & Debat: The Net

Nam Chul-woo is een arme doch gelukkige Noord-Koreaanse visser die met zijn vrouw en dochter aan een rivier tussen de grens van de Korea's woont. Iedere dag gaat hij vissen in de rivier. Op een dag verstrikt Nams visnet de motor van zijn boot en drijft hij per ongeluk de Zuid-Koreaanse kant van de rivier op.

Daar wordt hij opgepakt en ervan verdacht een overloper of spion te zijn. De Zuid-Koreaanse ondervragers denken al snel dat Nam waarschijnlijk geen spion is. Toch zijn zij ervan overtuigd dat ze Nam moeten 'bevrijden' van de dictatuur, samen met alle andere Noord-Koreanen.

Regisseur Kim Ki-duk uit Zuid-Korea neemt daarmee een interessant politiek standpunt in: is dogmatisch geloof, ook in Westerse vrijheden, net zo goed een vorm van 'brainwashing' als de Noord-Koreaanse overgave aan één almachtige leider?

Op 7 september 2017 werd de documentaire getoond. Over onder andere bovenstaand thema vond na afloop van de film een debat plaats met Korea-specialist en professor aan de Universiteit van Leiden Koen de Ceuster en politicoloog Michiel Hoogeveen. Beide sprekers waren het erover eens dat de oplossing van het conflict tussen de Korea's enkel kan worden opgelost door het voeren van meer dialoog. Dat zal van twee kanten moeten komen, want zoals The Net liet zien is niet alleen Noord-Korea schuldig aan het voortduren van het conflict. De film toont echter ook aan dat de modale burger meestal het slachtoffer is, ongeacht van welke oplossing wordt gevonden.


Deze spionnenthriller is geregisseerd door Kim Ki-duk uit Zuid-Korea. De film is een beschouwing van de onzichtbare gevangenis van ideologieën die Noord en Zuid van elkaar scheiden. Inwoners van beide Korea's, en eigenlijk van alle landen, zien onbewust de wereld door de ogen van hun nationale ideologie.

Na afloop van de film vond er een bespreking over de film en de politieke situatie in Korea plaats met Korea-specialist en professor aan de Universiteit van Leiden Koen de Ceuster en politicoloog Michiel Hoogeveen.

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

De Nacht van de Dictatuur

Logo met daarop 'Nacht van de Dictatuur'

Voorafgaand aan de Nacht van de Dictatuur vertoonde Filmhuis Den Haag in samenwerking met het Montesquieu Instituut, ProDemos en Nieuwspoort de Zuid-Koreaanse film The Net.

Deze Film & Debat was onderdeel van een breed programma rond de Nacht van de Dictatuur die plaatsvond van 8 op 9 september. De Nacht van de Dictatuur is als tegenhanger van de VN Dag voor de Democratie (9 september) in het leven geroepen om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat. De Nacht van de Dictatuur werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.

^ naar de site van de Nacht van de Dictatuur