App 'De slimste burger' winnaar eerste Nederlandse Accountability Hack

dinsdag 20 september 2016, 8:00

Aan de vooravond van Prinsjesdag organiseerde de Algemene Rekenkamer samen met de Open State Foundation, het CBS en de ministeries van BZK, Financiën en IenM de eerste Nederlandse Accountability Hack

Op vrijdag 9 september, van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, gingen in deze bruisende hackathon zo’n zestig programmeurs in twintig teams aan de slag. Met behulp van open overheidsdata ontwikkelden ze nieuwe apps of websites die meer zicht bieden op de besteding van de vele miljarden belastinggeld. Dit resulteerde in innovatieve en kwalitatief hoogstaande producten die meer inzicht geven in bijvoorbeeld de besteding van ontwikkelingsgelden of die de visualisatie van begrotingsgelden heel anders aanpakken. De winnaars, Argu +1, ontwikkelden de app De slimste burger, waarmee burgers zelf hun eigen kennis van de overheid en de besteding van belastinggeld kunnen toetsen.

Netwerken

Minstens zo belangrijk als het ontwikkelen van apps was het bijeenbrengen van verschillende betrokken partijen, zoals data-eigenaren, beleidsmakers, programmeurs en Kamerleden. Juist het onderlinge gesprek tussen deze verschillende partijen is van belang om de volle kracht van data te benutten voor een beter presterende en meer transparante overheid. Een mooi voorbeeld hiervan was het team dat zich boog over de vraag wat is de overheid? Dit lijkt misschien een simpele vraag, maar met de verschillende bestuurslagen die Nederland kent, is dit niet eenvoudig te beantwoorden. Daarmee is ook niet altijd duidelijk welke overheid waarvoor verantwoordelijk is (zie ook het Rob-advies Sturen én verbinden).

Dit wordt nog eens gecompliceerd doordat verschillende overheidsorganisaties verschillende definities hanteren voor wat we verstaan onder ‘de overheid’. In de hackathon gingen daarom medewerkers van onder meer het ministerie van BZK, het Nationaal Archief, het CBS, de Algemene Rekenkamer en de Open State Foundation samen aan de slag om tot een gezamenlijke actorenlijst te komen. Een tussenresultaat is te vinden op GitHub.

We kijken terug op een zeer geslaagde dag en we hopen dat het een begin is van een mooie reeks aan hackathons die bijdragen aan meer transparantie. Maar dan twee keer zo lang (de programmeurs vinden 24 uur fijn), extra kratten Club Mate en nog meer open overheidsdata.

Rudi Turksema, Algemene Rekenkamer