N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Mensenhandel: we staan erbij en zien het niet
DEN HAAG (PDC) - Mensenhandel is overal om ons heen. Dat is de treurige conclusie van het debat tussen Corinne Dettmeijer-Vermeulen (nationaal rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen) en Dina Siegel-Rozenblit (hoogleraar criminologie) na afloop van de film ‘The Paradise Suite’. 'The Paradise Suite' bracht vele vormen van criminaliteit naar voren maar bovenal kwetsbaarheid.
Mensenhandelaren maken gretig misbruik van die kwetsbaarheid. De uitbuiting gebeurt vaak in of net buiten de randen van de maatschappij, waardoor het gemakkelijk is om je ogen te sluiten. Een film als 'The Paradise Suite' laat zien wat er zich buiten de blik van de maatschappij plaatsvindt. Dettmeijer-Vermeulen benadrukte dat mensenhandel en uitbuiting in vele sectoren plaatsvindt, wat door veel mensen uit het publiek werd beaamt.
'The Paradise Suite' benadrukt het verband tussen prostitutie, illegaliteit en mensenhandel. Siegel-Rozenblit stelt dat de film stereotypen uitvergroot. Het is belangrijk om het verschil tussen prostitutie en mensenhandel voor ogen te houden.
Prostitutie is legaal in Nederland, het is voor velen een keuze om hier in te werken. De realiteit is niet zo zwart-wit. Zij ziet in onderzoeken dat veel vrouwen uit Roemenië zich bewust zijn van de prostitutie in Nederland, en dat de wens om hier snel geld te verdienen meer dan eens aanwezig is. Dettmeijer-Vermeulen plaatste hierbij de noot dat prostituees wellicht wel weten welke risico’s er aan verbonden zitten, maar dat het geen recht is op uitbuiting en geweld.
Dettmeijer-Vermeulen gaf aan dat er in de realiteit veel organisaties en instanties actief zijn tegen misstanden als mensenhandel en uitbuiting. Dit gebeurd echter niet altijd zichtbaar, maar men is er wel alert op. De sluiting van het Zandpad in Utrecht (een zone voor prostituees in Utrecht) illustreerde dit: de gemeente greep in bij een verdenking tot mensenhandel bij de vergunninghouder.
Siegel-Rozenblit stelde echter dat als mensenhandel en prostitutie onjuist verbonden worden, meer mensen slachtoffer kunnen worden. Het gevoerde beleid speelde niet in op de vrijwilligheid de prostituees, die van de ene op de andere dag in het illegale circuit terecht kwamen, waardoor zij meer dan ooit kwetsbaar waren.