Kamervoorzitter weg, waar meld je zoiets?

woensdag 16 december 2015, 8:41, column van Prof.Dr. Bert van den Braak

DEN HAAG (PDC) - Afgelopen zaterdag maakte Anouchka van Miltenburg haar vertrek bekend als Tweede Kamervoorzitter. Ze deed dat in een persconferentie. Gisteren begon de Tweede Kamer met vergaderen alsof dit de normaalste zaak van de wereld was. Het was dat eerste ondervoorzitter Khadija Arib op de voorzittersstoel zat, maar verder 'business as usual'.

Na het vragenuur maakte de waarnemend voorzitter melding van een bericht van verhindering van het lid Stientje van Veldhoven en daarna volgde de regeling van enkele stemmingen. Ook in de regeling van werkzaamheden na de stemmingen niets over het vertrek.

Onlangs was het curieus dat het vertrek van een lid, Martijn van Dam, niet in de Tweede Kamer werd gemeld, noch door hemzelf, noch door de Voorzitter. Er was toen zelfs geen briefje van hem waarin medewerkers werden bedankt. Dat echter een vertrekkende Kamervoorzitter volstaat met een persconferentie en niet de Tweede Kamer zelf per brief op de hoogte stelt van haar aftreden en dit dus ook niet wordt gemeld in de plenaire vergadering, is meer dan curieus. 

Op 18 juni 2013 legde vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf wel een uitgebreide verklaring in de plenaire vergadering af.

Het meest zorgelijk is nog dat de Tweede Kamer zelf dit blijkbaar allemaal normaal vindt.

Gelukkig wordt er vandaag uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van het CDA-Kamerlid Peter Oskam. Na tweeënhalf jaar lidmaatschap.