N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Associatieverdrag met Oekraïne deels van kracht ondanks Nederlands referendum
DEN HAAG (PDC) - Nederland is het enige van de 29 landen (EU-lidstaten en Oekraïne) dat het associatieverdrag met Oekraïne niet heeft geratificeerd. Doordat er in augustus al een inleidend verzoek om een referendum werd ingediend, kon de wet tot goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne niet in werking treden. Dat zegt Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in antwoord op Kamervragen van Kees Verhoeven (D66) en Pieter Omtzigt (CDA).
De voorlopige toepassing van bepaalde onderdelen van het associatieverdrag is al op 1 november 2014 is ingegaan. Bij Europees Raadsbesluit is vastgelegd welke delen van het verdrag dit betreft. Het gaat om zaken die onder de bevoegdheid van de EU vallen. De voorlopige toepassing van die onderdelen van het associatieverdrag kan alleen met unanimiteit in de Europese Raad stopgezet worden. Dat zal niet gebeuren. Voor de handelsparagrafen in het akkoord is apart tussen Rusland, Oekraïne en de EU afgesproken dat die op 1 januari 2016 in werking treden.
Binnen een week maakt de referendumcommissie de datum van het referendum bekend. Als dag van de stemming wordt een woensdag aangewezen die binnen zes maanden valt nadat het besluit van de Kiesraad onherroepelijk is geworden. Het referendum vindt dus uiterlijk plaats in het voorjaar van 2016.