Oktobernummer De Hofvijver: 'Dit is het moment...'

maandag 26 oktober 2015, 14:23

DEN HAAG (PDC) - 'Al decennia wordt er geklaagd dat gevestigde politici geen ‘visie’ meer bieden, geen vergezichten of door idealen geïnspireerde toekomstbeelden. Premier Rutte moet er niets van hebben, een visie is een blauwdruk die het zicht op de toekomst wegneemt, meent hij.' Dit schrijft Henk te Velde in de Hofvijver van deze maand. Anders dan de regeringsleiders van andere Europese landen bemoeit Minister-President Rutte zich niet met de gewetenskwesties van het land, zoals bijvoorbeeld Merkel dat wel uitgesproken doet.

In de column maakt Roel Bekker een vergelijking tussen het karakter van goede ambtenaren en goede politici. De ministers kunnen hun steeds groter wordende portefeuilles nooit helemaal beheersen, maar mag van een goed ambtenaar verwacht worden dat hij ook het werk van een politicus kan doen?

De actualiteit staat dus voorop in deze Hofvijver, met ook aandacht voor het afsplitsen van regio's van EU-lidstaten, de herkomst van al die plotseling verschijnende EU-potjes in crisistijd en het 200-jarig bestaan van de Staten-Generaal. Natuurlijk komt ook het raadgevend referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne aan bod en de aankomende verkiezingen in Kroatië.