N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ons tweekamerstelsel bestaat vandaag tweehonderd jaar
DEN HAAG (PDC) - Vandaag exact 200 jaar geleden kondigde koning Willem I de herziene Grondwet af, waarmee het tweekamerstelsel werd ingevoerd. Net als in de belangrijke buurlanden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kwam er een Hogerhuis (senaat), die bij ons de naam Eerste Kamer kreeg.
De Eerste Kamer moest waken tegen overijling bij het nemen van besluiten en bolwerk voor de Kroon vormen, zodat ongewenste voorstellen vanuit de Tweede Kamer konden worden tegengehouden. Behalve die 'bolwerkfunctie' was het doel vooral de Zuid-Nederlandse adel aan het nieuwe, verenigde koninkrijk te binden.
De nieuwe Eerste Kamer kon uit veertig tot zestig leden bestaan, die door de koning voor het leven werden benoemd uit de aanzienlijken van het land van veertig jaar en ouder. Hoewel er nadien vaak kritiek kwam op de Senaat, kwam het bestaan nooit echt in gevaar. Voorstellen tot afschaffing, zoals in 1918 en 1974, sneuvelden in een vroeg stadium, waardoor ze niet eens de tweede lezing haalden. Wel werd de Eerste Kamer door hervormingen in 1848, 1887, 1917 en 1982 steeds democratischer.