Achterkamertjes

zondag 16 augustus 2015, 18:40, column van Prof.Dr. Bert van den Braak

Het zal wel door het zomerreces komen, maar de berichtgeving over de ingelaste Tweede Kamervergadering van komende woensdag blonk niet uit door duidelijkheid. Dat bood bovendien de PVV ruimte om een normaal vergaderproces in een verdacht daglicht te zetten.

Eerst was er namelijk het verzoek van PVV-leider Geert Wilders om het debat over het Griekse steunpakket niet in een 'achterkamertje' te houden (namelijk in één van de zalen waar gewoonlijk Kamercommissies plachten te vergaderen), maar in de plenaire zaal. Omdat er sprake was van zo'n commissiezaal mocht ervan worden uitgegaan dat het om een algemeen overleg van commissies ging (Financiën en Europese Zaken). 

Toen bleek dat er meer fracties waren voor vergaderen in de plenaire zaal, stemde voorzitter Anouchka van Miltenburg daar alsnog mee in. Maar nu blijkt het te gaan om een plenaire vergadering, waarin allereerst de verdere procedure wordt besproken van het dossier steunpakket Griekenland. De site van de Tweede Kamer meldt namelijk: Eerstvolgende plenaire vergadering woensdag 19 augustus 2015.

Voor het beleggen van een plenaire vergadering gelden bijzondere regels. Op grond van artikel 46, eerste lid kan de Tweede Kamervoorzitter zelf een vergadering bijeenroepen (populair gezegd: de Kamer terugroepen van reces). Blijkbaar gebeurt dat nu, want de PVV-fractie heeft met twaalf zetels onvoldoende stemmen om zelf de Kamer bijeen te laten roepen. Ook die mogelijkheid bestaat namelijk, maar daarvoor is een verzoek van dertig leden nodig. Wie dat waren, moet aan het begin van de vergadering worden gemeld.

In de berichtgeving gebruikte Wilders zoals gemeld de term 'achterkamertje'. Nu zijn er in het kamergebouw vast afgelegen vergaderruimten (fractiekamers bijvoorbeeld), maar commissievergaderingen zijn al sinds 1980 als regel openbaar. Publiek kan er bij zijn, evenals media en het is vrijwel zeker dat die vergadering ongeacht de locatie rechtstreeks via politiek24 wordt uitgezonden.

Het frame 'achterkamertjes' bleef echter vanuit de Tweede Kamer onweersproken. Het had op de weg van de voorzitter gelegen om direct te reageren. Plenaire vergaderingen en algemene overleggen van Tweede Kamercommissies vinden immers nooit in achterkamertjes plaats. Dus was de vraag op zijn plaats geweest: geachte heer Wilders, wat bedoelt u eigenlijk?

Als je als Kamer zelf niet de regie neemt in de publiciteit en de 'voorlichting' aan een twitterend Kamerlid overlaat, komen er snel 'misverstanden' de wereld in.