Drie colleges over de weerbaarheid van de democratie bij ProDemos

woensdag 29 april 2015, 12:23

DEN HAAG (PDC) - Hoe weerbaar is onze democratie? De aanslagen in Parijs, de opkomst van het gewelddadig jihadisme en de reacties op deze gebeurtenissen maken deze vraag weer heel actueel. Reden voor ProDemos om vanaf maandag 11 mei drie colleges te organiseren met als centraal thema de weerbaarheid van de democratie.

Achtereenvolgens spreken Ernst Hirsch Ballin (Hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht, Universiteit Tilburg) over de rechtsstaat, Beatrice de Graaf (Hoogleraar History of International Relations & Global Governance, Universiteit Utrecht) over de vrees voor terrorisme en Paul Scheffer (Hoogleraar Europese studies, Universiteit Tilburg) over spanningen in de samenleving. De colleges zijn gratis toegankelijk.

Maandag 11 mei:  Ernst Hirsch Ballin over de rechtsstaat

De rechtsstaat beschermt en stelt grenzen. In tijden van spanning wordt de rechtsstaat uitgedaagd. Hoe is verweer mogelijk tegen mensen die vinden dat onze rechtsstaat te veel ruimte geeft aan belediging van mensen en groepen? En omgekeerd tegen mensen die begrenzing van de vrijheid van meningsuiting als een bedreiging van de rechtsstaat zien? En wat zeggen we tegen mensen die het vertrouwen in de rechtsstaat kwijt zijn omdat zij zich er niet door beschermd voelen? 

Dinsdag 19 mei: Beatrice de Graaf over de vrees voor terrorisme

Veel mensen voelen zich onveilig tegenover de dreiging van terrorisme. Waardoor wordt dit gevoel veroorzaakt? Is de vrees voor aanslagen gerechtvaardigd? Hoe moet worden gereageerd? Wat zijn de risico’s van sterkere maatregelen om veiligheid te vergroten?

Dinsdag 26 mei: Paul Scheffer over spanningen in de samenleving

Wat betekent de diversiteit aan etnische groepen, culturen en religies voor de Nederlandse democratische rechtsstaat anno 2015? Kan Nederland de spanningen die zichtbaar worden aan? Waar liggen de problemen? Hoe kunnen die worden aangepakt?

1.

Praktische informatie

Datum: Maandag 11 mei, dinsdag 19 mei, dinsdag 26 mei van 20.00 tot 21.30 uur

Locatie: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag

Aanmelden kan via aanmelden@prodemos.nl. Toegang is gratis.

Collegereeks: Weerbaarheid van de democratie

De democratische rechtsstaat is geen rustig bezit. Uit de aard van de zaak, kun je zeggen: de waarde van democratie en rechtsstaat ligt in het vermogen om vreedzaam met verschillen om te gaan, ook met sterke, ideologische verschillen. Maar daarvoor is toch een zekere gezamenlijkheid een vereiste. Een minimaal vertrouwen in de werking van de democratische rechtsstaat is essentieel. En een voorwaarde is ook dat mensen een zekere openheid en welwillendheid tonen jegens anderen.

In de loop van de tijd is de democratische rechtsstaat vaker uitgedaagd door mensen die zich er buiten plaatsten, “Jouw rechtsstaat is de mijne niet” en ook door mensen die de neiging hebben personen of groepen buiten te sluiten. In onze tijd gaat het concreet om de sympathie van mensen voor gewelddadig jihadisme, om bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting, om de reactie daarop in angst en in vijandigheid tegenover de Islam. De aanslagen in Parijs, de reacties en de tegenreacties daarop maken de vraag naar de weerbaarheid van onze democratie weer extra actueel.

Bron: ProDemos