Waar is het parlement bij 200 jaar Koninkrijk?

maandag 16 maart 2015, 9:20, column van Prof.Dr. Bert van den Braak

DEN HAAG (PDC) - In het parlement is tot nu toe niet stilgestaan bij gebeurtenissen die te maken hebben met 200 jaar Koninkrijk. In december 2013 ging het parlement stilzwijgend voorbij aan het herstel van onze onafhankelijkheid 200 jaar geleden. Het ziet er evenmin uit dat deze week aandacht wordt besteed aan het feit dat we 200 jaar een Koningschap hebben. Dat is toch uiterst merkwaardig en bijna onbestaanbaar.

In het verleden werd stilgestaan bij allerlei gebeurtenissen die uitsluitend met het koningshuis te maken hadden, zoals geboortes van mogelijke troonopvolgers en huwelijksaankondigingen in het koninklijk huis. Dat gebeurde in 2005 nog bij de geboorte van prinses Alexia.

Eerder, op 7 maart 1961, hielden de beide Kamervoorzitters in de plenaire vergadering zelfs een rede toen koningin Juliana haar koperen regeringsjubileum vierde. En in 2005 was er een Verenigde Vergadering om te herdenken dat Beatrix 25 jaar op de troon zat. Verder herdachten de Kamers in december 1973 in een gezamenlijke vergadering dat 25 jaar eerder de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens was vastgesteld. Dat zijn allemaal zeker memorabele gebeurtenissen. Maar geldt dat dan niet juist voor zoiets als 200 jaar Koningschap, een nationaal-historische gebeurtenis van de bovenste plank?

De volksvertegenwoordiging is bij uitstek de plaats waar zo'n belangrijk moment moet worden gememoreerd. Dat is ook helemaal niet ingewikkeld: de Voorzitter kan een korte rede houden, waarin daar even de aandacht op wordt gevestigd. Zo'n kans is er slechts eens in de vijftig jaar.

Meer informatie