N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Achterblijvend bereik zorgwekkend voor media
DEN HAAG (PDC) - De kloof tussen politiek geïnteresseerden en politiek onverschilligen wordt steeds groter. Een zorgwekkende constatering van politicoloog Philip van Praag tijdens het debat ‘Oude politiek en nieuwe media’ dat op woensdag 1 oktober georganiseerd werd door het Montesquieu Instituut, ProDemos en Nieuwspoort.
“Niet de kwaliteit van de politieke berichtgeving is het probleem, maar het bereik”, aldus Van Praag. De oude media bieden de politiek geïnteresseerden nog altijd onderdak, maar het bereik neemt steeds verder af. Van Praag stelt dat dit gat niet gecompenseerd wordt door nieuwe media. D66-Mediawoordvoerder en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven ziet het schipperen van de oude media tussen de papieren krant en het betalen voor online nieuws als oorzaak van dit probleem. Hij pleit voor rigoureuze keuzes.
Van Praag stelt dat een goede politieke journalist drie hoofdtaken heeft, namelijk informeren, controleren en het bieden van een platform. Karel Smouter, adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent, voegt hier een vierde taak aan toe: het aandragen van oplossingen. Remco Meijer, redacteur van de Volkskrant, geeft daarentegen heel duidelijk aan dat dit niet de hoofdtaak van een journalist is.
Smouter wil juist de politieke onderwerpen in de schijnwerpers zetten. Dit staat haaks op de oude media, vertegenwoordigd in het panel door Remco Meijer en Kees Berghuis (RTL Nieuws). Zij maken vooral nieuws over poppetjes en partijpolitieke spelletjes.
De slotvraag van Max van Weezel luidt: Hoe ziet de mediawereld er over 30 jaar uit? Alle panelleden waren het erover eens dat de honger naar informatie hetzelfde zal zijn, maar dat de vorm heel anders wordt.