N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Senaatsvoorzitter wordt op haar wenken bediend
Bert van den Braak, Parlementair Documentatie Centrum Universiteit Leiden
Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol is, zo bleek tijdens ’s Konings nieuwjaarsreceptie, op zoek naar een paard waar ze al op zit. Zo zei zij: "Dankzij de moderne technologie is fundamentele kennis voor iedereen toegankelijk, maar diezelfde technologie belemmert het zicht daarop doordat niet aflatende stromen snel nieuws, geruchten en halve waarheden met voorrang beslag leggen op de menselijke opnemingscapaciteit. Zeker wanneer veranderingen in ons staatkundig bestel worden bepleit, dienen gestelde tekortkomingen door feiten en grondige analyses te worden gestaafd."
Zij wees met andere woorden op het gevaar van vluchtige, onvolledige informatie en het ondersneeuwen van juiste informatie. Ook benadrukte zij de permanente opdracht om kennis over te dragen op jongere generaties. Tenslotte merkte de voorzitter op dat te vaak en te veel wordt uitgegaan van onjuiste beelden.
Mevrouw Broekers-Knol vraagt dus om kennisoverdracht, om het verschaffen van inzicht, en om er voor te waken dat de menselijke opnemingscapaciteit (vooral) door onjuiste informatie overbelast raakt. Zij vraagt dus om onderzoekers, sprekers, schrijvers, specialisten die in staat zijn kennis aan te leveren en verdieping te bieden.
Mevrouw Broekers-Knol is op haar wenken bediend. Die specialisten zijn er al, zeker op het gebied van de nationale en Europese instituties. Medewerkers van maar liefst vier universiteiten hebben zich sinds 2007 verenigd in een instituut dat onder meer als doelstelling heeft `onderzoek te ondersteunen en de daarbij verworven kennis voor de maatschappij van praktische betekenis te doen zijn’ om op die wijze ‘een bijdrage te leveren aan de verbetering van de parlementaire democratie op nationaal en Europees niveau.’ Dat instituut is het Montesquieu Instituut.
Dit artikel verscheen in 'De Hofvijver' nr. 38 d.d. 27 januari 2014.