N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Toch maar liever een embargoregeling
Lex Oomkes, politiek journalist Trouw, heeft op verzoek van de redactie een standpunt voor een embargoregeling geformuleerd.
Ook dit jaar is er rond Prinsjesdag geen embargoregeling. Dat wil zeggen, de Tweede Kamer en de media krijgen de begroting en de bijbehorende stukken pas nadat minister Jeroen Dijsselbloem op de derde dinsdag in mei om drie uur ’s middags de Miljoenennota aan de voorzitter van de Tweede Kamer heeft aangeboden.
Die voorzitter, Anouchka van Miltenburg, heeft een verstandig besluit genomen. Een besluit, waar verschillende van haar voorgangers uiteindelijk niet aandurfden. Zij besloot al in juni om de Algemene Beschouwingen een week uit te stellen, als de stukken niet, zoals vroeger gebruikelijk onder voorwaarde van niet openbaarmaking, op de vrijdag voor Prinsjesdag bij het parlement zouden zijn.
De Kamer heeft met al die pagina’s begroting en andere nota’s te weinig voorbereidingstijd om al op de woensdag na Prinsjesdag een zinnig debat te houden over de algemene politieke lijnen in de begroting. Een zinnige redenering van de Kamervoorzitter, al was het maar omdat de oppositie zonder embargoregeling op een beslissende informatie-achterstand wordt gezet vergeleken met de, al in de weken tevoren, goed geïnformeerde coalitiepartijen.
Hetzelfde geldt voor de media. Meteen na drieën begint het circus van reacties en analyses op de televisie. Geen journalist heeft zich er terdege op kunnen voorbereiden, anders dan in de voorgaande weken zoveel mogelijk op zoek gaan naar lekken rond de begrotingsvoorbereiding. Zinnige journalistiek is vrijwel onmogelijk. Wel flitsende journalistiek, maar of de geïnteresseerde nieuwsconsument daarmee geholpen is?
Deze ouderwetse krantenjournalist wil ijveren voor herstel van de embargoregeling. Zodat wij weer een heel weekeinde kunnen grasduinen in en analyseren over al die plannen van het kabinet. Ten behoeve van, wellicht saaie, maar daarmee niet minder relevante, informatievoorziening. Ten behoeve van een geïnformeerd en wellicht iets minder met amusement bestookt, publiek.