Nieuwe Hofvijver in teken van transparantie en vertrouwen

dinsdag 20 augustus 2013, 8:52

DEN HAAG (PDC) - Transparantie zorgt voor goede verhoudingen in de samenleving en geeft de burgers vertrouwen in de overheid. Maar in uitzonderlijke gevallen, zoals tijdens onderhandelingen, geniet beslotenheid de voorkeur. Dat stelt Nationale ombudsman Brenninkmeijer in vandaag verschenen ' Hofvijver'.

Die digitale uitgave staat in het teken van deze verbinding tussen transparantie en vertrouwen, wat tevens het centrale thema van de Zomerconferentie van het Montesquieu Instituut is. Wanneer is transparantie in Nederland en Europa nodig? In welke gevallen is beslotenheid gewenst?

Brenninkmeijer zal op 3 september de Montesquieu Lezing tijdens de Zomerconferentie voor zijn rekening nemen en uitgebreider ingaan op zijn visie op de noodzakelijkheid van transparantie voor het vertrouwen van de burger in de democratie en rechtsstaat. Daarnaast zal in een reeks lezingen, symposia en debatten tijdens de Zomerconferentie het belang van transparantie voor het vertrouwen in democratie en rechtsstaat worden besproken.

Hoe transparant is de Tweede Kamer? Hoe zit het met de transparantie in het Europees Parlement? En welke mate van openbaarheid is in de rechtspraak gewenst? Zou de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moeten worden uitgebreid, of juist niet? Welke grenzen zitten er aan transparantie? Wanneer geniet beslotenheid de voorkeur. Met deze, en andere vragen, wordt gepoogd de kansen en risico's van transparantie bloot te leggen en wordt het belang van transparantie voor het vertrouwen in instituties bediscussieerd.