'Soms moet je belangrijke dingen gewoon vaak herhalen'

woensdag 17 juli 2013, 11:30

DEN HAAG (PDC) - 'Soms moet je belangrijke dingen gewoon vaak herhalen', is de beste samenvatting van de TEIMUN-conferentie 2013 in Den Haag. Een student die Spanje vertegenwoordigt fluistert dit advies naar zijn Italiaanse collega tijdens de simulatie van de Europese Raad. De TEIMUN-conferentie simuleert deze raad voor het eerst, een primeur. 

Wanneer de raad Voorstel 1.4. - een poging van de Europese Unie om Wit-Rusland aan te zetten tot bevordering van mensenrechten -  bespreekt, schieten verschillende naambordjes in de lucht wanneer de voorzitter vraagt wie van de spreektijd gebruik wil maken. Verscheidene korte toespraken volgen elkaar in rap tempo op. De vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk - die zich zelfs met een monocle als echte Brit heeft gekleed - weet maar net binnen de spreektijd zijn zin af te maken, de Duitse delegatie blijft benadrukken om kosten voor hulp aan Wit-Rusland te beperken en Litouwen vraagt zich af of de EU zich wel met Wit-Rusland mag bemoeien. 

De breed uiteenlopende meningen en felle discussies doen zo nu en dan denken aan echte Europese politiek. Wanneer een kort reces wordt ingelast, spoeden de Benelux landen elkaar tegemoet om stemgedrag te bespreken. Ook is tijdens de spreektijd te zien hoe over en weer briefjes tussen lidstaten worden uitgewisseld.

Een duidelijke scheiding tussen Noord- en Zuid Europa maakt het debat wat feller. Wanneer Zweden hard uithaalt naar een Italiaans voorstel om Voorstel 1.4. bondiger te maken, reageert Spanje met het dreigement om de vergadering te verlaten wanneer de Mediterrane landen verder worden 'gediscrimineerd'. De discussie blijft lang voortduren en wordt uiteindelijk door een aantal lidstaten in twijfel getrokken. De Griekse vertegenwoordiger vat dit treffend samen: 'Het is goed dat we met buurlanden als Wit-Rusland bezig zijn. Maar eerlijk gezegd denkt de Griekse vertegenwoordiging dat we binnen de EU belangrijkere zaken te bespreken hebben'.

De TEIMUN conferentie 2013 loopt nog door tot en met zondag 21 juli en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Montesquieu Instituut.