Montesquieu Instituut: een kip met gouden eieren (persbericht)

woensdag 19 juni 2013

PERSBERICHT

Brieven aan minister en Kamer

Den Haag, 19 juni 2013

Ed d’Hondt heeft, als voorzitter van het bestuur van het Montesquieu Instituut, minister Jet Bussemaker (onderwijs) en de Tweede Kamer gewaarschuwd voor de gevolgen van het stopzetten van de subsidie aan het Instituut. ‘Het zou neerkomen op het slachten van de kip met gouden eieren’, schrijft hij in een brief aan de minister.

Volgende week, donderdag 27 juni, debatteert de Tweede Kamer over de plannen van de minister om de subsidie aan het Montesquieu Instituut volledig te schrappen.

Het Montesquieu Instituut, een uniek samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Leiden, Groningen, Nijmegen en Maastricht, is in vijf jaar tijd met beperkte middelen uitgegroeid tot ‘een gerenommeerd centrum voor multidisciplinair (vergelijkend) onderzoek en onderwijs op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa’, schrijft D’Hondt. Het brengt juist in de praktijk wat de minister zo graag wil: minder ‘eilandjes’, meer samenwerking.

Vol trots presenteert het Montesquieu Instituut de resultaten:

  • Op internet dé betrouwbare informatiebron over politiek, parlement en Europa (zoals www.parlement.com en www. Europa-Nu.nl)
  • Ruim veertig onderzoeken op het snijvlak van democratie, politiek en (Europese) parlementaire besluitvorming;
  • Meer dan vijfentwintig, drukbezochte debatten in 2012, in samenwerking met o.a. Trouw, Nieuwspoort, Clingendael en het Huis voor Democratie en Rechtstaat);
  • Jaarlijkse Montesquieu Zomerconferenties, Masterclasses en lezingenreeksen voor studenten;
  • Het Europese jongerenparlement (MEP), waaraan meer dan 2000 leerlingen meedoen;
  • Initiator van EUparlNet, het netwerk van nationale onderzoekscentra voor parlementaire geschiedenis in Europa;
  • Parlementaire en Europese Monitor, ‘waarbij ‘intelligente robotjes’ het Nederlandse bedrijfsleven in staat stellen trefzeker in te spelen op wat in ‘Den Haag’ en ‘Brussel’ in de pijplijn zit en zo onze kenniseconomie versterken.

In het Montesquieu Instituut werken samen: de Haagse Campus van de Universiteit van Leiden, het Documentatiecentrum Nederlands Politieke Partijen (Universiteit Groningen), Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (Universiteit Nijmegen), Montesquieu Institute Maastricht University en het Parlementair Documentatie Centrum.

Noot voor redacties:

In de bijlage treft u de brief en de begeleidende notitie aan minister Bussemaker aan. Voor meer informatie kunt u terecht bij Nicolas Cramer 070-3560238 (n.cramer@montesquieu-instituut.nl ) of Liesbeth Weijs (l.weijs@montesquieu-instituut.nl)