Nederlandse Europarlementariërs moeten vooral Nederlandse belangen behartigen

Fleur de Beaufort, wetenschappelijk medewerker bij de prof.mr. B.M. Teldersstichting, de onafhankelijke denktank ten behoeve van het liberalisme en de VVD.

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 zal Hans van Baalen opnieuw de lijst voor de VVD aanvoeren. Desgevraagd gaf Van Baalen aan het als zijn taak te zien de Nederlandse belangen in Europa veilig te stellen, evenals de liberale beginselen van vrijheid en democratie.

Politici dienen in beginsel het algemeen belang; zij proberen met wetgeving en beleid zo goed mogelijk de belangen van bijvoorbeeld alle inwoners van Nederland te behartigen. Desalniettemin kunnen ook deelbelangen een rol spelen, bijvoorbeeld wanneer een politicus ook het belang van zijn achterban voor ogen heeft of zich sterk maakt voor één specifieke groep in de samenleving.

Kiezers verwachten ook niet anders, zij stemmen immers op partijen en/of politici vanwege in de campagne geuite politieke voornemens. Bovendien legt een politicus idealiter verantwoording af aan zijn kiezers bij nieuwe verkiezingen – in de praktijk staat hier overigens te vaak de politieke partij tussen.

Nederlandse Europarlementariërs worden gekozen door de Nederlandse bevolking en zullen zich dus veelal inzetten voor deze achterban. Hetzelfde doen volksvertegenwoordigers uit andere lidstaten. Daarnaast kunnen belangen grensoverschrijdend zijn of juist veel meer gelieerd aan ideologische overwegingen, als gevolg waarvan bijvoorbeeld alle liberalen in het Europees Parlement zich verenigen.

De lidstaten zijn er niet voor Europa, uiteindelijk is Europa er in het belang van en ten behoeve van de lidstaten. Daarom is het niet meer dan natuurlijk dat vertegenwoordigers in het Europees Parlement ook – en afhankelijk van de politieke kleur zelfs vooral – het nationaal belang laten meewegen in Europese besluitvorming.

Deze bijdrage verscheen in 'De Hofvijver' nr. 30 d.d. 27 mei 2013.