Ferry Mingelen: van excellentie naar hé die Mark Rutte

donderdag 16 mei 2013, 15:59

DEN HAAG (PDC) - 'Vroeger was zelfs rechts links', aldus Ferry Mingelen over de politiek veertig jaar geleden. Tijdens zijn lezing op het Montesquieu Instituut aan Nijmeegse studenten politicologie van studentenvereniging Ismus, vertelde hij onder meer over de ontwikkelingen in de politiek, zijn eigen ontwikkelingen en de ontwikkelingen in de media.

Er is in die veertig jaar het een en ander veranderd in de politiek. Toen Ferry Mingelen begon was het ondenkbaar om illegaliteit strafbaar te stellen. Nu, ten tijde van Rutte II, het meest rechtse kabinet ooit, is dit bespreekbaar. Maar deze veranderingen liggen ook aan de tijdsgeest volgens Ferry Mingelen. Er is wat betreft verhoudingen van linkse en rechtse partijen eigenlijk niet veel veranderd.

De media daarentegen zijn wel sterk veranderd. Waar journalisten vroeger ministers eerbiedig aanspraken met 'excellentie', kunnen nu oneerbiedige vragen worden gesteld. Ook zijn er in de loop der jaren steeds meer camerateams en tv-programma's bijgekomen. Ferry Mingelen legt uit dat het soms een gewedijver tussen programma's is wie een kabinetslid (als eerste) in zijn programma krijgt. Dit kan zelfs leiden tot zich verstoppende Kamerleden.

Vanuit de studenten worden verschillende vragen gesteld over de macht van de media in de politiek. Kunnen de media politici maken of kraken? Mingelen voelt zichzelf niet machtig, maar denkt dat het medium wel machtig is. Voor de hedendaagse politici is het belangrijk om een duidelijke boodschap te hebben en goed met de media om te kunnen gaan. Wilders had in eerste instantie een onwelwillende pers tegenover zich, maar is overeind gebleven door een sterk verhaal. Cohen daarentegen had geen duidelijke boodschap en hield geen stand.

Sommige journalisten worden cynisch van de schandalen en het gesjoemel in de politieke wereld, maar Mingelen niet. Hij zal voorlopig nog te vinden zijn bij de 'patatbalie' in het regeringsgebouw.