Europalezing

Vlag van de Europese Unie en een aantal lidstaten
Bron: flickr/motiqua

De Europalezing is een jaarlijkse lezing over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief. De lezing wordt gehouden door een prominente internationaal spraakmakende politicus, filosoof of schrijver en geeft een impuls aan het publieke debat over Europa.

In 1993 sprak Jacques Attali de eerste Europalezing uit. Sindsdien hebben veel inspirerende sprekers deze traditie voortgezet. Onder de sprekers waren de Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord Peter Carrington, rechter Richard Goldstone, voormalig Ierse president Mary Robinson en voormalig NAVO-secretaris Javier Solana.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Ontstaan

De Europalezing is ontstaan uit een initiatief van de Hogeschool van Utrecht en het Utrechts Nieuwsblad, voor het eerst gehouden in Utrecht in 1993.

Het initiatief is in 2009 overgenomen door de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in samenwerking met het weekblad Elsevier.

In 2012 is de organisatie overgedragen aan het Montesquieu Instituut en is een aparte stichting voor de lezing in het leven geroepen, de Stichting Europalezing.

Vanaf 2015 wordt de lezing georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing in het kader van het Prinsjesfestival. Stichting Prinsjesfestival organiseert jaarlijks met een groot aantal partijen het feest van de democratie. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag en biedt in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten.

Door deze samenwerking staat de lezing ook wel bekend als Montesquieu-Prinsjeslezing.

2.

Doelstelling

De Europese Unie is meer dan een financieel-economische samenwerking. De Europalezing wil de betekenis en het functioneren van de Europese Unie dichter bij de burger brengen.

Voor de Europalezing worden spraakmakende keynote speakers uitgenodigd die zich buigen over een actueel thema. De lezing wordt ingeleid door een moderator en na afloop is er ruimte voor een discussie en vraaggesprek.

3.

Thema 2018

Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. Het thema van het Prinsjesfestival 2018 is "Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie". De lezing zal hierop aanhaken en de invloed van ICT op onze democratie bespreken. Is online democratie de nieuwe standaard geworden? Op donderdag 13 september 2018 spreken IT visionair, Linnar Viik, en hoogleraar ICT en Rechtsstaat, Prof. Mireille Hildebrandt, over dit onderwerp tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing. Hoogleraar Media en Samenleving, Prof. Rens Vliegenthart, zal de lezing inleiden en de aansluitende discussie modereren.

Meer informatie & aanmelden: Democratie in de 21e eeuw: de impact van ICT