Nationale ombudsman: de overheid is te ingewikkeld geworden

donderdag 21 maart 2013, 10:13

DEN HAAG (PDC) - De regel- en wetgeving is te ingewikkeld, de overheid is te bureaucratisch en haar ambtenaren hebben te weinig inlevingsvermogen. Daardoor neemt het vertrouwen van de burgers in de overheid af. Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn jaarverslag 2012.

Burgers zijn door de financiële crisis voor hun geldzaken steeds afhankelijker geworden van de overheid. Zij krijgen vaker te maken met overheidsinstanties, zoals de uitkeringsinstantie UWV, de Belastingdienst en gemeentes. De ombudsman constateert dat de kwaliteit van de dienstverlening juist is afgenomen. Er is een gebrek aan inlevingsvermogen en ambtenaren en professionals kunnen de wet- en regelgeving niet altijd uitleggen. Dit zorgt voor spanning tussen de burger en de overheid.

Brenninkmeijer ontving afgelopen jaar 15.000 klachten, duizend meer dan het jaar ervoor. Vooral de kritiek van de burger op de Belastingdienst nam toe, met 31 procent. Ook over het UWV en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) werd meer geklaagd.

Bron: ANP