N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Terug naar vroeger of tijd voor verandering?
DEN HAAG (PDC) - Vrijdag 16 november werd de hedendaagse politiek uitgebreid onder de loep genomen op het Politicoloog in Perspectief-congres in Amsterdam. Op deze jaarlijkse bijeenkomst voor studenten Politicologie werd er, aansluitend op het thema ‘Blik op de toekomst’, druk nagedacht over het verleden en de toekomst van de Nederlandse politiek. In de workshop die door het Montesquieu Instituut werd verzorgd werd er vooral dieper ingegaan op hoe burgers input kunnen geven aan het politieke systeem.
Bij het congres stond een gevarieerde benadering van de huidige politiek op het programma. Speechschrijfter Renée Broekmeulen beet het spits af met een toespraak over hoe een speech goed valt in Nederland, waarna professor Monique Leyenaar (Raboud Universiteit Nijmegen) de studenten meenam door de geschiedenis van burgerparticipatie. Het publiek kon hierop met haar in discussie, wat uitmondde in een enthousiaste uitwisseling van meningen en ideeën over dit onderwerp. Na een workshopronde vertelde Frans Weisglas (VVD) over zijn ervaringen met de veranderende politiek en sloot Jony Ferket namens de G500 af met een presentatie over hoe je als burger de politiek kunt beïnvloeden.
Namens het MI gaf Edwin van Rooyen samen met Johannes Warnaars een workshop over burgerschap. Wat is burgerschap, en ligt er toekomst voor politicologiestudenten bij het stimuleren hiervan? Kan de politiek hernieuwd worden door de burgers zelf? In het rondje burgerschap dat werd gemaakt tijdens de workshop bleek dat het concept van burgerschap zich door de tijd heen heeft ontwikkeld. De positie van nieuwe initiatieven, zoals G500, was volgens de studenten echter nog steeds niet sterk genoeg om verandering teweeg te brengen: ‘Politiek bedrijven gaat toch het makkelijkst via een politieke partij’.
Na een dag vol levendig debat en nieuwe inzichten bleef het verlangen naar politieke vernieuwing hangen. Op de vraag hoe deze vernieuwing eruit moet zien kwam nog geen duidelijkheid, maar zeker is dat een nieuwe generatie politicologen staat te popelen om deze te beantwoorden.