IJsland stemt in grote getalen voor nieuwe grondwet

dinsdag 23 oktober 2012, 11:28

DEN HAAG (PDC) - De IJslandse bevolking heeft zaterdag voor een nieuwe grondwet gestemd. De eerste uitslagen hebben aangegen dat na het tellen van twee derde van de stemmen, 66% procent voor een nieuwe grondwet heeft gekozen. Inwoners konden 'ja' of 'nee' antwoorden op zes vragen. Het referendum had geen bindend karakter.

Een nieuwe IJslandse grondwet moet de huidige grondwet van 1944 vervangen. Deze kwam in gebruik nadat IJsland onafhankelijk werd van Denemarken en vertoont veel overeenkomsten met de Deense grondwet. In juli 2011 stelde de

Constitutionele Raad een concept-grondwet op, met daarin feedback verkregen door sociale media.

Het resultaat van de stemming duidt op het behoud van de Evangelisch-Lutheraanse Kerk als staatskerk van IJsland. Ook vinden de inwoners dat alle grondstoffen die niet bestempeld zijn als privé-eigendom, tot de staat behoren.

Nu er door de IJslandse bevolking een positief oordeel over de nieuwe grondwet is gegeven, verwacht Valgerður Bjarnadóttir, hoofd van het Parlementaire Comité voor Beleid en Supervisie, dat er binnen twee weken een nieuwe grondwet kan zijn.

Bron: http://www.europa-nu.nl, www.euractiv.com