Bolkestein: ideeën Habermas over Europese eenheid zijn barre onzin van een studeerkamergeleerde

donderdag 31 mei 2012, 15:52

Donderdag 24 mei vond de lunchseminar "Habermas en de toekomst van de Europese samenwerking" plaats in het Huis van Europa. Deze seminar werd georganiseerd door Instituut Clingendael.

Ex-eurocommissaris Interne Markt, mr. drs. Frits Bolkestein kruiste de verbale degens met hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis prof. dr. Frank Ankersmit over het geruchtmakende essay "Over de constitutie van Europa" van de Duitse filosoof Habermas dat in het najaar van 2011 verscheen. In dit essay pleit Habermas voor een Europees democratisch verbond tussen nationale staten waarbij een grote rol is weggelegd voor burgers.

Bolkestein noemde de ideeën van Habermas voor een dergelijke Europese eenheid "barre onzin van een studeerkamergeleerde" omdat veel burgers eurosceptisch zijn. Ankersmit betoogde echter dat iedereen het beste mee kan gaan in de ontwikkeling van Europese integratie omdat dat toch het "noodlot" van Europa is.

Onder aanvoering van moderator Jan Marinus Wiersma gingen Bolkestein en Ankersmit na afloop van hun bijdragen met elkaar en het publiek in debat.