N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Changing Borders: shifting responsibilities?
DEN HAAG (PDC) - Wat betekent de 'Responsibility to Protect' (R2P) in een wereld waarin soevereine staten de internationale orde bepalen? Welke betekenis hebben landgrenzen nog in een geglobaliseerde wereld? Hoe kunnen grensconflicten worden opgelost? Met deze vragen en een groot aantal deelonderwerpen hielden zo'n 150 studenten zich op donderdag 19 april bezig tijdens de jaarlijkse CLIO-conferentie. De conferentie bestond uit een rijk programma van workshops en een plenair debat, met als hoofdthema 'Changing Borders: shifting responsibilities?'
De dag ging van start met een openingstoespraak door de dagvoorzitter Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer. Hij ging in op de veranderende betekenis van het concept 'grenzen'. Binnen de EU bestaan er geen zichtbare grenzen meer tussen de lidstaten maar wel culturele grenzen, die
de nationale identiteit moeten beschermen. Weisglas sprak zich uit tegen het PVV- meldpunt voor Midden- en Oost Europeanen, als 'cultureel hekwerk' welke het Nederlanderschap moet beschermen.
Via een videotoespraak ging Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), verder in op het concept soevereiniteit. Hij gelooft dat de 'rise of' Rusland en China een wederopkomst van de traditionele Westfaalse opvatting van staatsoevereiniteit zal betekenen, met grote consequenties voor het R2P concept. Het R2P concept zal in de toekomst volgens De Wijk waarschijnlijk verzwakken: soevereiniteit en non-interventie zullen weer hoog op de agenda gezet worden. Dit blijkt momenteel wel uit de positie welke China en Rusland in nemen tegen een humanitaire interventie in Syrië.
Na deze introducerende lezingen werd het thema 'Changing Borders: shifting responsibilities?' in 7 interactieve workshops vanuit allerlei invalshoeken bekeken. Grensconflicten zoals in Moldavië, grensbeheer en de Responsibility to Protect waren een aantal onderwerpen welke besproken werden.
Na de lunch gingen Dries van Agt (voormalig Minister President), Farah Karimi (directeur van Oxfam Novib), Niels Blokker (hoogleraar Internationaal Institutioneel Recht) en Kees Homan (voormalig directeur Instituut Defensie Leergangen en onderzoeker bij Clingendael) met elkaar in debat. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren o.a. het Israël/Palesina conflict, het Nederlandse 3D beleid en door de VN geautoriseerde militaire interventies.
Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Montesquieu Instituut.