Toespraak eurocommissaris Rehn: Europa heeft geleerd van het verleden

vrijdag 3 februari 2012, 11:29

DEN HAAG (PDC) - “Europa heeft z'n lesje geleerd.” Dat concludeerde eurocommissaris Rehn tijdens de eerste Huis van Europa lezing in Den Haag. In het verleden is er te weinig aandacht geweest voor een gezamenlijk economisch beleid, maar dat gaat het komende jaar veranderen, aldus Rehn.

De eurocommissaris Economische en monetaire zaken hield voor het eerst een lezing in Nederland. Voorafgaand aan de lezing hield Wouter Bos, voormalig minister van Financiën, een kritische toespraak. Hij riep de noordelijke landen op om realistisch te zijn over de eurocrisis. Ook stelde Bos vast dat een dergelijke crisis nog nooit eerder is voorgekomen en dat we daarom begrip moeten opbrengen voor de verantwoordelijke politici.

Eurocommissaris Rehn stond in zijn lezing stil bij de oorzaken van de schuldencrisis en ging kort in op de situatie in Griekenland, Ierland en Portugal. Hij stelde vast dat de Europese Unie op twee manieren de eurocrisis te lijf gaat. Ten eerste door financiële stabiliteit te creëren en ten tweede door duurzame economische groei en werkgelegenheid te bevorderen.

Volgens Rehn zijn fiscale maatregelen niet voldoende. Het vertrouwen in de markt moet weer worden teruggebracht en daarnaast zijn instituties nodig om duurzame economische groei te bewerkstelligen. Hij noemde daarbij het Nederlandse Centraal Planbureau als voorbeeld. Bovendien ziet Rehn een taak voor de Europese Unie om de groei in de lidstaten te bevorderen.

De eurocommissaris stelde dat er is geleerd uit het verleden. Structurele hervormingen zijn nodig om uit de crisis te komen, maar tegelijkertijd moet er geïnvesteerd worden in innovatie en infrastructuur.

Tot slot concludeerde Rehn dat de euro niet zal verdwijnen, maar juist sterker uit de crisis zal komen.