Twitter en Facebook: Nieuwe en snellere communicatiemiddelen = meer democratie?

Op woensdag 26 oktober 2011 organiseerden het Montesquieu Instituut en het Bureau van het Europees Parlement in Nederland te Den Haag een publiek debat in het Huis van Europa over de invloed van de nieuwe (social) media op de democratie in Nederland en Europa. Zorgen nieuwe media voor snellere democratie of verhypen ze beleid? Aan de hand van een aantal stellingen werd een debat gehouden onder leiding van Dr. Andreas Schuck, universitair docent Universiteit van Amsterdam.

Sociale media hebben niet zo zeer invloed op de politieke participatie als wel op de politiek en retoriek van de politici zelf. Dit was de conclusie van het debat “Twitter en Facebook: nieuwe en snellere communicatie = meer democratie?” georganiseerd door het Montesquieu Instituut en het Huis van Europa. Dit debat ging in op de invloed die nieuwe media hebben op democratie en politieke besluitvorming. Dr. Andreas Schuck, assistent professor op de Amsterdam School of Communication Research (AsCoR), hield een inleiding waarna een debat met het publiek volgde.

Andreas Schuck
Kees Nagtegaal
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
02:28
50:54
1:05:00
1:13:43
1:35:28
Introductie door Kees Nagtegaal
Andreas Schuck
Vragen
Stelling 1
Stelling 2
Afronding
TitelTwitter and Facebook, Introductie [1/5]
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur51 minuten
DownloadMP3
 
TitelTwitter and Facebook, Vragen [2/5]
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur14 minuten, 2 seconden
DownloadMP3
 
TitelTwitter and Facebook, Stelling 1 [3/5]
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur8 minuten, 43 seconden
DownloadMP3
 
TitelTwitter and Facebook, Stelling 2 [4/5]
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur21 minuten, 45 seconden
DownloadMP3
 
TitelTwitter and Facebook, Afronding [5/5]
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur1 minuten, 11 seconden
DownloadMP3
 
TitelTwitter and Facebook: New and faster means of communication = more democracy?
Spreker(s)Andreas Schuck
Duur96 minuten, 43 seconden
DownloadMP3

Inloop:

14.30 uur

Aanvangstijd:

15.00 uur

Borrel

na afloop

Democratie is een ideaal dat door veel mensen wordt ondersteund. Toch lijkt het iets aan glans verloren te hebben. In een democratie kunnen burgers periodiek stemmen bij verkiezingen op lokaal, regionaal, nationaal en (in Europa) op Europees niveau. Maar de vraag rijst naar de mate van invloed die de burgers werkelijk hebben als ze gaan stemmen. Hoe groter de afstand tussen de burgers en het politieke niveau, hoe vager de invloed lijkt. De kloof tussen het electoraat en de politiek is zichtbaar. Bieden nieuwe media een kans deze kloof te dichten?

Het internet stelt mensen (schijnbaar) in staat democratische instellingen en de wijze waarop beleid wordt gemaakt, te beïnvloeden. Dit heeft een merkbaar effect: politici reageren onmiddellijk op berichten op twitter en facebook. Het lijkt erop dat er een nieuw slagveld is geschapen waar de nieuwe media heersen. Veroorzaken deze nieuwe vormen van communicatie tussen het electoraat en de politici hypes en onverantwoord gedrag van politici? Laat de snelheid van de nieuwe media nog wel ruimte voor beleid op lange termijn met een kans op succes? Of veroorzaakt het kortetermijnbeleid mislukkingen, onzekerheid en oppervlakkigheid?

Locatie: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag

Met Dr. Andreas Schuck, universitair docent Universiteit van Amsterdam.