'Regeren is doen geloven'

dinsdag 11 oktober 2011, 12:38

DEN HAAG (PDC) -

'Regeren is doen geloven.' Dit thema stond centraal op het congres van de Stichting Groninger Politiek Jongeren Kontakt (GPJK) afgelopen donderdag. In diverse lezingen en een aantal workshops werden de verschillende sluiproutes naar superioriteit, oftewel macht, belicht en werd tegelijkertijd geprobeerd de aanwezigen te leren om zich te profileren.

De in totaal drie sprekers op het congres verschilden aanzienlijk van elkaar. Waar het af en toe niet helemaal duidelijk was wat de rode draad in het verhaal van Mauk Mulder over de logica van de macht was, wist Maarten Molenbeek zijn verhaal over spindoctoring met behulp van een powerpoint presentatie erg helder te brengen. Jort Kelder daarentegen kwam totaal onvoorbereid naar het congres, maar wist de aandacht van de ruim honderd aanwezige studenten constant te behouden.

De eerste lezing van de dag was van Mulder, een professor gespecialiseerd in macht en het gebruik ervan. Zijn reputatie als rebelse professor wist hij tijdens zijn lezing waar te maken. Hij stelde dat de minder machtigen in een machtsrelatie mede verantwoordelijk zijn voor hun positie. Vrouwen, allochtonen en jongeren zijn volgens hem zelf verantwoordelijk voor de positie die zij innemen ten opzichte van, respectievelijk, mannen, autochtonen en ouderen.

Na Mulders betoog rees de vraag uit de zaal hoe het dan zat met de machtsrelatie in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. "Waren de Joden dan ook mede verantwoordelijk voor hun onderdrukking?" Erg veel tijd om hier op in te gaan had Mulder niet, maar hij liet wel weten dat deze machtverhouding iets genuanceerder lag.

Na Mulder was Molenbeek aan de beurt, een jonge jongen die tijdens zijn studie Media en Journalistiek onderzoek heeft gedaan naar spindoctoring in de Nederlandse politiek. Hij begon met een wat trillende stem, maar wist zich gauw te herstellen en hield een zeer interessante lezing over zijn onderzoek.

De conclusie van Molenbeek was dat echte spindoctors in Nederland eigenlijk niet bestaan, maar dat politici wel degelijk gebruik maken van spintechnieken. Een recent voorbeeld is Jolanda Sap in de algemene beschouwingen die een stekkerdoos tevoorschijn haalde om haar punt te maken. Volgens Molenbeek is dit leuk geprobeerd en is er over nagedacht, maar "het kan ook too much zijn." Op de vraag wie de beste spinner is van het Binnenhof antwoordde Molenbeek volmondig Geert Wilders. "Hij gebruikt op het juiste moment de juiste taal."

Na de lunchpauze van een half uurtje troffen de studenten Kelder, journalist, columnist, televisiepresentator en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Quote, in kleermakerszit op tafel aan. Hij leek erg relaxed te zijn en zo was zijn praatje ook. "Is het het idee dat ik nu iets ga zeggen?", opende hij zijn lezing .Daarna gaf Kelder zijn ongezouten mening over diverse filmpjes van politici die werden getoond.

Balkenende op een skateboard, Cohen bij Koffietijd en de harde taal van Wilders passeerden de revu. Hoewel Kelder de filmpjes erg grappig leek te vinden, liet hij weten dat hij liever heeft dat de politiek goed beleid maakt in plaats van jongeren, ouderen of gewone mensen aan te spreken. "Gewone mensen interesseren mij niets, sterke leiders moeten ook niet slijmen en zich verlagen tot hetzelfde niveau als deze gewone mensen." Kelder staat voor "senioriteit" in de politiek en stelde dat het tijd wordt dat de samenleving weer respect krijgt voor politici die iets kunnen.

Na drie zeer verschillende, maar interessante lezingen was het tijd voor de ruim honderd studenten om workshops te volgen. De vier workshops, 'Elevator pitch', 'Retoriek', 'Manipulatie' en 'Machiavellisme stelden de aanwezige studenten in staat te leren zichzelf te profileren.

In twee rondes workshops werd de aanwezigen geleerd hoe zij mensen snel kunnen overtuigen van hun gelijk door welbespraaktheid en hoe men iemand zo kan beïnvloeden dat hij zonder werkelijke argumenten te gebruiken de macht krijgt en behoudt. De workshop 'Machiavellisme' ging vooral in op het werk 'Il Principe', over het worden en blijven van een koning. Hoewel de studenten dit waarschijnlijk niet zullen ambiëren was 'Regeren is doen geloven' een interessant en leerzaam congres over hoe men het beste macht kan verkrijgen en hoe dit vooral niet moet.