Verslag EU-Pub Quiz in Maastricht

maandag 4 juli 2011, 12:15

 MAASTRICHT - Na een jaar hard werken vonden wij het tijd om studenten te testen op de kennis die ze gedurende het jaar hadden opgedaan over de Europese Unie.

De organisatie van de quiz nam enkele weken in beslag, en de organisatoren, het Montesquieu Instituut en ELSA, werkten hard om alles klaar te hebben voor 31 maart 2011. Op die datum begonnen deelnemers vanaf 20.00 binnen te komen.

Na wat initiële zenuwen een kwartiertje voor die tijd (wat nu als niemand zou komen?) kon de organisatie rond 20.30 wel trots zijn: 70 deelnemers hadden zich verzameld in Edd’s Café, de locatie waar dit inmiddels jaarlijkse evenement zou plaatsvinden. Onder de deelnemers waren studenten, een team van het Montesquieu Instituut, en zelf wat regelmatige klanten van Edd’s Café die meededen voor de lol.

Nadat alle deelnemers een gratis drankje hadden gekregen kon de quiz beginnen. De quiz had zes ronden, met natuurlijk een pauze halverwege. De deelnemers werden getest op hun algemene kennis, hun kennis over geschiedenis, instituties en mensen in de Europese Unie.

Rare feitjes passeerden de revue en deelnemers moesten foto’s van parlementen in de Europese Unie identificeren. Het bier vloeide rijkelijk om de breinactiviteit te stimuleren, en na 6 ronden en 2 pauzes werden de winnaars bekend. Er waren prijzen voor de eerste, tweede en derde plaats.

Toch deed zich op dat moment een situatie voor waar de organisatie niet op had gerekend: twee teams stonden gelijk voor de tweede en derde plaats! In de commotie die op die mededeling volgde had de organisatie tijd om een laatste vraag te bedenken die zou bepalen wie tweede en derde zou worden: hoeveel vierkante meter bos bedekt de Europese Unie? Beide teams schreven een antwoord op en degene die er het dichtst bij zat zou tweede worden.

Uiteindelijk is de quiz gewonnen door een team studenten van de rechtenfaculteit, de tweede en derde plaats gingen naar teams van de faculteit van European Studies. Het team van het Montesquieu Instituut werd uiteindelijk vierde, zij hadden net één punt te kort om in de top drie te eindigen!

De avond werd gesloten met het overhandigen van de prijzen. Meerdere deelnemers en het barpersoneel van Edd’s Café waren het erover eens dat de avond een groot succes was. Hopelijk blijft dit evenement jaarlijks, en kunnen we ons gaan voorbereiden op een nieuwe quiz volgend jaar.