N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Montesquieu Instituut lanceert voorstel voor nieuw kiesstelsel Eerste Kamer
DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer moet rechtstreeks en gelijktijdig met de Tweede Kamer worden gekozen en tevens moet er een 'conflictenregeling' komen voor wetsvoorstellen waarover Tweede en Eerste Kamer anders beslissen. Dat staat in een voorstel waarmee het Montesquieu Instituut komt in zijn e-brief 'De Hofvijver'.
Indiener dr. Bert van den Braak (in 1998 gepromoveerd op de Eerste Kamer) stelt dat er te veel bezwaren kleven aan de indirecte verkiezing en dat rechtstreekse verkiezing voor de hand ligt. Voorkomen moet echter worden dat daardoor twee concurrerende Kamers ontstaan. Daarom dient het vetorecht van de Eerste Kamer beperkt worden. De Senaat zou voorstellen alleen met twee derde meerderheid moeten kunnen verwerpen. Bij verwerping met een gewone meerderheid moet in de Verenigde Vergadering naar een compromis worden gezocht tussen beide Kamers.
Van den Braak stelt dat de keuze is tussen blijven klagen over het huidige kiesstelsel voor de Eerste Kamer of door inschikkelijkheid van alle partijen zoeken naar een oplossing. Omdat vanwege de benodigde grondwetsherziening een tweederde meerderheid nodig is, is een compromis onontkoombaar. Het voorstel is uitgewerkt in een wetsvoorstel.
De Hofvijver
De Hofvijver is een maandelijks verschijnende digitale nieuwsbrief van het Montesqueiu Instituut. Het nieuwste nummer bevat onder meer artikelen over de opening van het Huis voor Europa, over modernisering van de monarchie, over Europese partijvorming en over de Europese aspecten van het Nederlandse integratiebeleid.